Deppig under vinterhalvåret? Det kan vara slut på det nu. Norrlands Ljus lanserar en ölkyl med inbyggd ljusterapilampa – som imiterar dagsljus.

Ta en öl och bli piggare?

Många av oss blir trötta på grund av för lite ljus under vintern. Nu ska Spendrups Bryggeri, via ölmärket Norrlunds Ljus motverka det.

Ny ölkyl med ljusterapi

De har tagit fram en ölkyl som utrustats med ljusterapibelysning – med en lampa som automatiskt tänds och släcks när locket öpp­nas och stängs.

”Öl serveras med fördel alltid kall, så en ölkyl finns med i alla våra planer. Och ljus är något vi verkligen står för med härliga sommarda­gar, festliga festivaler, sol och värme, allt som det tyvärr inte finns så gott om i decem­ber,” säger Charlotte Liljewall, produktchef för ölmärket Norrlands Ljus, till Di.

Det var så idén om att göra en ölkyl med ljus i föddes, förklarar hon.

ANNONS
ANNONS

Halvtimmes ljus om dagen

Folkhälsomyn­digheten uppger att det räcker med en halvtimmes dagsljus om dagen – för att vi ska må bättre. I november och december kan det dock ibland gå veckor utan att många människor känner att de får tillräckligt med ljus.

Så ölkylen ska kompensera en del av det bortfallet. Varje gång kylen öpp­nas – ska man få en dos dags­ljus på köpet.

”Det borde alltså motsvara tiden det tar för två kompisar att ta en öl i lugn och ro”, säger Charlotte Liljewall och sammanfattar:

”Generellt tror jag att alla människor mår bra av lite extra ljus så här års, men jag ser också framför mig att man har med sig ölkylen när man är ute i naturen, tältar, fiskar eller åker skridskor. Egentligen i alla situationer där man kan behöva en kall öl och lite dagsljus.”

Läs mer: Vin till julskinkan – helt galet?