Svenska Mattias Ljungman lämnade riskkapitalbolaget Atomico för för att starta Moonfire Ventures som nu tar in över 500 miljoner kronor.

Mattias Ljungman startade riskkapitalbolaget Atomico tillsammans med Skype-miljardären Niklas Zennström år 2006. Atomico har blivit en av Europas största och mest framgångsrika teknikinvesterare, i dag förvaltar bolaget tillgångar på 2 miljarder kronor.

Mattias Ljungman meddelade att han skulle lämna Atomico för knappt två år sedan, för att starta det egna bolaget Moonfire Ventures. Nu tar det nya bolaget in 60 miljoner dollar (drygt 500 miljoner kronor) till sin första fond. Fonden ska investera i unga teknikbolag i Europa.

Stort intresse i Europa och USA

Amerikanska Cendana och Utah School & Institutional Trust Funds Office är ankarinvesterare, vid sidan om flera andra institutioner. Enligt Mattias Ljungman blev bolagets första fond kraftigt övertecknad.

”Vi började arbeta med att ta in investerare i fjol, men under coronapandemin blev det ganska tyst i flera månader. Institutioner är mer försiktiga generellt, så det tog lite tid. Men mot slutet av 2020 tog det fart och vi såg ett stort intresse från både Europa och USA”, säger Mattias Ljungman till Dagens Industri.

Ska fokusera på såddinvesteringar

Moonfire Ventures kommer fokusera på så kallade såddinvesteringer, och alltså gå in i bolagen i ett tidigt skede. Investeringarna ska komma från två olika pengapåsar och kan handla om 100 000–500 000 dollar eller mellan 1 och 1,5 miljoner dollar.

Mattias Ljungman säger till Di att han tycker att behovet av specialicerade såddinvesterare i Europa är stort.

Vill bli Europas mest datadrivna fond

”Bara i Sverige finns bolag som Klarna, Izettle, Truecaller och Spotify, som hjälper till att producera nästa generations entreprenörer. Vi vill då bidra med de första pengarna, hjälpa dem att rekrytera till organisationen, samt hitta kunder. Vi ska vara med och bygga bolaget, det är annorlunda gentemot om man investerar i ett senare skede då mycket fokus ligger på siffrorna”, säger han till Di.

ANNONS
ANNONS

Han säger vidare att han vill att Moonfire Ventures ska bli Europas mest datadrivna fond.

Läs mer: Urwitz vill miljardsatsa på medtech