En global matbrist hotar. Indien har stoppat veteexporten, och flera länder inför nu stopp för export av livsmedel. Nu ökar risken för livsmedelsbrist världen över. 

ANNONS

I krigets spår kan det uppstå en global matbrist. Indien är världens näst största exportör av vete – men nu stoppas exporten. Regeringen går från att planera att exportera tio miljoner ton vete till att i princip helt stoppa exporten, något som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Akut global matbrist

”I och med att kriget fortsätter finns en större sannolikhet att bristen på mat, särskilt spannmål och vegetabilisk olja, blir akut, och det leder till att fler länder inför restriktioner på handel”, säger International Food Policy Research Institute (IFPRI) enligt CNBC.

Rysslands invasion innebär att Ukrainas hamnar blockerats. Det har satt stopp för Ukrainas export, vilket kommer att drabba länder som redan lider brist på mat.

”Det har också bidragit till en global matkris, eftersom Ryssland blockerar livsviktig export av gödningsmedel som bönder behöver, och Ukrainas roll som Afrikas och Mellanösterns kornbod har förstörts”, säger Peterson Institute for International Economics enligt CNBC.

Garantera egna befolkningen mat

Förutom Indien, Ryssland och Ukraina har också Egypten, Kazakstan, Kosovo och Serbien stoppat export av vete och veteprodukter. Andra länder förbjuder export av till exempel solrosolja, palmolja och konstgödsel.

Turkiet har gått ut med förbud mot export av nöt-, får- och getkött, smör och matolja. Tunisien förbjuder export av frukt och grönsaker. Gemensamt för alla de länder som inför exportförbud på livsmedel är att man vill försöka garantera att den egna befolkningen inte drabbas av livsmedelsbrist.

Under helgen som gick varnade G7-gruppen om att det finns risk för en global hungersnöd om inte Ryssland upphäver blockaden av Ukrainas hamnar, uppger CNBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Britter skippar måltider – ”apokalyptiska matprishöjningar” [Dagens PS]

Läs även: Kriget i Ukraina raserar globalt hållbarhetsarbete [Dagens PS]