Den psykedeliska drogen psilocybin, som hittas i så kallade magiska svampar, kan vara lika bra som traditionella mediciner på att reducera symptom för depression, enligt ny forskning.

ANNONS

Magiska svampar kan bli en ny medicin mot depression. En ny studie från Imperial College Londons centrum för psykedelisk forskning, som studerar olika psykedeliska substansers inverkan på mental hälsa, presenterar resultat som visar att psilocybin är lika effektivt som vanlig antidepressiva mediciner av typen SSRI, rapporterar BBC.

Funkade lika bra som SSRI

Men forskarna varnar för att det är en liten studie och att mer forskning behövs. Studien involverade 59 personer som delades upp i två grupper som antingen fick psilocybin eller SSRI-medicinen escitalopram. Studien visade att båda grupperna fick reducerade symptom på sin depression.

Deras primära mätpunkter var självupplevda symptom på depression baserat på patienternas svar på frågor om sömn, energi, aptit, humör och självmordstankar. Dessa frågor är till stor del negativt fokuserade: de frågar om någon känner sig ledsen, men inte om de känner sig lyckliga, skriver BBC.

I vissa aspekter gjorde psilocybin bättre ifrån sig än SSRI-medicinen. Det gäller sådant som faller utanför forskarnas primära mätpunkter som arbete och social funktion, mentalt välbefinnande och förmågan att känna sig lycklig.

”Går mer på grundorsaken”

Studiens författare Dr Robin Carhart-Harris tror mycket på psykedeliska substansers potential för att råda bukt på mental ohälsa:

”De går mer på grundorsaken till lidandet än att sätta plåster över eller dämpa symptomen”, säger han.

Studien är den första i sitt slag som jämför en psykedelisk substans med en traditionell medicin, enligt BBC.

ANNONS
ANNONS

”Studien bevisar inte att psilocybin är en bättre behandling än standardbehandling med escitalopram för allvarlig depression. Det ger dock en del spännande ledtrådar till att det skulle kunna vara så”, kommenterar Guy Goodwin, professor i psykiatri vid Oxford University kollegornas studie.

Läs hela artikeln på BBC.

Läs mer: Professor: ”Hjärnan styr kroppens budget”