Sprint Biosciences breddar sin projektportfölj med ytterligare ett läkemedelsprogram för behandling av cancer.

ANNONS

Det svenska forskningsbolaget Sprint Biosciences lägger till ett nytt cancerläkemedelsprogram för behandling av solida tumörer. Programmet syftar till att ta fram läkemedel för att hämma ett kroppseget protein som förknippas med sämre överlevnad vid flera olika former av cancer, det framgår av ett pressmeddelande.

Sprint Biosciences nya cancerläkemedelsprogram kallas NIMA och fokuserar på att utvecklar hämmare av ett målprotein som producerar metaboliter (nedbrytningsprodukter) som har visat sig vara viktiga för att omprogrammera tumörens mikromiljö.

Kan återställa balansen

I utvecklingen av en cancertumör är en viktig aspekt att cancercellerna kan påverka sin egen omgivning för att underlätta tillväxten av tumören. Denna omgivning kallas för tumörens mikromiljö och den skiljer sig från miljön runt kroppens friska celler. Cancercellers förmåga att programmera om friska celler i tumören underlättar tumörens tillväxt och kan hämma kroppens immunförsvar.

Höga nivåer av målproteinet har upptäckts i tumörer från bland annat bröstcancer, äggstockscancer och tjock- och ändtarmscancer. När målproteinet hämmas kan balansen återställas och hindra cancercellernas tillväxt, samt öka immunförsvarets möjlighet att angripa cancercellerna.

Skapa möjligheter för licensaffär

”Vi har ännu en gång kunnat identifiera ett målprotein som utgör en väldigt attraktiv startpunkt för ett nytt läkemedelsprogram. Ambitionen är att påverka tumörernas mikromiljö så att cancercellernas tillväxt hämmas och kroppens immunförsvar lättare kan bekämpa dem. Vi kommer att på ett tids- och resurseffektivt sätt driva projektet till en punkt då det kan docka in i ett internationellt läkemedelsföretags portfölj och utvecklas vidare i klinik mot marknad och cancerpatienter som har behov av nya behandlingsalternativ,” säger Sprint Biosciences vd Erik Kinnman i pressmeddelandet.

Sprint Biosciences pressmeddelande kommer inför onsdagens kapitalmarknadsdag som inleds klockan 15. Bolaget är noterat på First North, med ett börsvärde på 199 miljoner kronor efter att bolaget tappat 32 procent i år, det skriver Dagens Industri.

ANNONS
ANNONS

Initieringen av NIMA-programmet är ett led i Sprint Biosciences strategi att bredda sin projektportfölj inom cancerområdet och skapa möjligheter för fler licensaffärer och mer intäkter.

Läs mer: Sprint Biosciences utlicensierar läkemedelsprogram mot cancer [Dagens PS]