Dagens PS

SAGA kan ge forskare unik kunskap om cellväggars yta

ESS
ESS utanför Lund är världens mest kraftfulla forskningsanläggning för neutronstrålning. (Foto: Perry Nordeng/ESS)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 22 nov. 2021Publicerad: 22 nov. 2021

Vetenskapsrådet har beviljat anslag för två olika projekt som förstudier för framtida instrument vid ESS, det ena instrument kan i detalj utforska ytan på en cellvägg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare kommer att i detalj kunna analysera hur en neutronstråle sprids när den reflekteras mot olika ytor, exempelvis en cellvägg. Detta med hjälp av ett speciellt GISANS instrument kallat SAGA.

GISANS står för Grazing-incidence small-angle scattering och SAGA står för Surface Analysis using Grazing Angle neutron scattering. Instrumentet SAGA kan ge unik kunskap om olika ytskikt och det kan användas för ett flertal tillämpningar, exempelvis läkemedel, batterier eller förpackningar.

Bidra till utveckling av bättre läkemedel

“SAGA kan i ett slag ge oss mycket bättre möjligheter att förstå hur till exempel cellväggar ser ut och fungerar. Det kommer att bidra till att vi kan utveckla bättre läkemedel, förpackningar och livsmedel men även batterier och elektronik för ett hållbart samhälle, säger Tommy Nylander i ett pressmeddelande.

Han är professor i fysikalisk kemi vid Lunds universitet och verksam vid LINXS-Lund Institute for advanced Neutron and X-ray Science.

Samarbete mellan lärosäten och företag

Den forskning som är kopplad till SAGA befinner sig i gränsområdet mellan fysik, kemi och biologi. Svenska lärosäten och företag samarbetar kring planeringen av installation av instrumentet vid ESS utanför Lund, världens mest kraftfulla forskningsanläggning för neutronstrålning.

Nu har Vetenskapstådet beviljat anslag för SAGA-projektet, samt för ytterligare ett projekt, HIBEAM, som förstudier för framtida instrument vid ESS. Projektet HIBEAM skapar en miljö för samarbete mellan specialister inom magnetisk fältkontroll och partikel- och kärnfysik. Genom att svenska forskare får möjlighet att bidra till förslag för nya instrument främjar anslagen det svenska deltagandet i ESS.

ANNONS

“Redan idag är svensk forskning och utveckling inom gränsytors fysik och kemi ledande och SAGA-projektet förväntas ytterligare stärka teknikutvecklingen inom området. Tillämpningar finns för alla stora tillverkningsindustrier och därför är det väldigt positivt att vi nu kan ta nästa steg, säger Max Wolff, professor i neutronspridning vid Uppsala universitet i pressmeddelandet.

Läs mer: Svenska forskare med på lista över världens mest framstående

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS