Hudvårdsföretaget Palina har tagit en självklar plats på den svenska skönhetsmarknaden. Företagets grundare, Lina Ivarsson, har tillsammans med forskare i Uppsala tagit fram ett helt nytt material som kallas Upsalite.

”Från början var det till läkemedelsbranschen men de insåg att egenskaperna i materialet skulle passa även i kosmetikbranschen”, säger Lina Ivarsson till Dagens Industri.

Maria Strömme är forskare i nanoteknik och hon är den som tillsammans med sitt forskarteam har tagit fram det nya materialet Upsalite. Hon förklarar att Upsalite är små mikrosvampar som absorberar fett.

”Det är världens mest absorberande material”, säger hon till DI.

Ville genast använda det nya materialet

Första gången Lina Ivarsson testade materialet på sin hud visste hon att hon ville ta fram en basprodukt för huden med Upsalite. Hon skapade Prowder, ett puder med stor absorberingsförmåga som därför passar som sista steg i en make-up eller kan användas ensamt som ett mattande puder.

”Det är det största som har hänt modern ingrediensteknologi inom kosmetik, skulle jag säga”, säger Lina Ivarsson till DI.

Fanns bara tre olika basingredienser

Hon förklarar att det tidigare endast fanns tre olika basingredienser som kosmetikabranschen har hållit sig till de senaste 150 åren. Lina Ivarsson är väldigt stolt över att ett litet bolag från Örebro har kunnat lansera denna nya produkt.

Prowder blev Palinas snabbast säljande produkt men när pandemin slog till fick en planerad satsning i Stockholm läggas på is. Företagets omsättning sjönk och Lina Ivarsson tvingades permittera personal.

ANNONS
ANNONS

Webbförsäljningen ökar

Efter en tid började dock företagets webbförsäljning öka och i slutet av 2020 kontaktades företaget av den tyska skönhetsjätten Parfumdreams.com. Det är en webbshop som finns i 18 länder.

I mars i år började den tyska webbshopen sälja hela Palinas kollektion och nu skickar Palina regelbundet varor till webbshopens centrallager i Tyskland. Lina Ivarsson planerar också att börja exportera till andra länder.

Läs mer: Rekordnivåer väntar för e-handeln – även efter pandemin