Enligt resultat från en studie visar Novavax vaccin mot covid-19 en effekt på över 90 procent och vaccinet skyddade helt mot måttlig till svår sjukdom.

ANNONS

Biotechföretaget Novavax vaccin mot covid-19 är proteinbaserat och har skapats av en genetisk sekvens av viruset. Vaccinets adjuvans tillverkas i Uppsala där företaget har en filial.

Adjuvans är ett medel som förbättrar effekten av ett annat läkemedel eller av en behandling. Det finns bland annat i vaccin, där det förbättrar immunförsvarets förmåga att bilda antikroppar.

Skyddseffekt på 93 procent

Resultat från företagets fas 3-studie, med nästan 30 000 deltagare i USA och i Mexico, visar att vaccinets skyddseffekt är 93 procent, samt att vaccinet skyddar helt mot måttlig till svår sjukdom, detta då endast fall av mild sjukdom förekom i gruppen med studiedeltagare.

Skyddar mot muterade varianterna

Enligt bolaget tolererades vaccinet väl och företagets forskningschef Gregory M. Glenn säger att studiens resultat visar att vaccinet även skyddar mot de muterade virusvarianterna.

”Dessa data visar konsekvent höga nivåer av effektivitet och bekräftar åter vaccinets förmåga att förhindra covid-19 mitt i virusets pågående genetiska revolution”, säger han i ett pressmeddelande.

ANNONS
ANNONS

Den vanligaste lokala biverkningen av vaccinet var ömhet vid injektionsstället och de vanligaste systematiska biverkningarna var trötthet, huvudvärk samt muskelvärk.

Läs mer: Ovaccinerad? Då kan du tvingas ha munskydd på jobbet [Dagens PS]