Norges statsminister Erna Solberg får 20 000 norska kronor i coronaböter, efter att ha brutit mot sin egen regerings coronarestriktioner med middagar i fjällen i februari.

annons
annons

Erna Solberg och hennes familj samlade fler än tio personer, som reglerna tillät, vid två tillfällen under en semester i skidorten Geilo för att fira statsministerns födelsedag i februari. Familjen på 13 personer gick ut på ett restaurangbesök utan statsministern, men hon deltog i planeringen och får därför böta för detta.

14 personer med sushi

De samlades också 14 personer i en lägenhet dagen efter för att äta sushi, då deltog statsministern. Men samlingen i lägenheten bedöms inte som straffbar.

”Lagen är lika för alla, men alla är inte lika. Solberg är landets främsta förtroendevalda och har vid ett flertal tillfällen frontat regeringens beslut om åtgärder för att motverka pandemin. Det anses därför lämpligt att svara med bestraffning för att upprätthålla allmänhetens förtroende för smittskyddsreglerna”, säger polismästare Ole B. Sæverud i region Sør-Øst till Verdens Gang om att Norges statsminister får coronaböter.

”Har klantat mig”

”Nu har jag klantat mig riktigt ordentligt. Det här skulle vi aldrig ha gjort”, sa en ångerfull Solberg till VG när sammankomsten blev känd i mars. Hon beklagade händelserna och sade att hon förstod människors frustration när inte ens statsminstern har koll på reglerna.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Erna Solberg utreds för coronabrott – Dagens PS