Svenskarnas insats för att hålla avstånd är framgångsrik – i alla fall när det gäller könssjukdomar som minskar i pandemin, visar ny statistik.

annons
annons

Huruvida Folkhälsomyndighetens uppmaningar att hålla avstånd fungerat i Coronapandemin är svårt att slå fast, då det inte finns någon tidigare statistik att jämföra med.

Däremot syns en markant skillnad när det gäller könssjukdomar, rapporterar TT Nyhetsbyrån (länk till Dagens medicin). 

Nyanmälda hiv-fall minskade 15 procent

Gonorré, klamydia samt blodburna sjukdomar som hiv och hepatit B och C har alla minskat. Antalet anmälda fall av hepatit B och C gick ner med en dryg fjärdedel förra året, medan antalet nyanmälda fall av hiv minskade med drygt 15 procent, enligt TT.

Utöver könssjukdomar så har en rad andra smittsamma sjukdomar har också minskat i pandemin. Influensa, vinterkräksjuka, salmonella, RS-virus. invasiva grupp A-streptokocker, yersinia, ehec och hepatit A har alla färre rapporterade fall än före pandemin.

”Det finns nog två skäl till den här nedgången. Det ena är ett minskat resande. En del av de här sjukdomarna, som salmonella, är ju rena importsjukdomar. Den andra orsaken är nog att vi faktiskt följt rekommendationerna. Att vi tvättat händerna, hållit avstånd och stannat hemma när vi varit sjuka,” säger Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till TT.

Tror svenskarna följt restriktionerna

Statsepidemiologen menar att det är ett tecken på att svenskarna följt myndigheternas restriktioner.

ANNONS
ANNONS

”Absolut. Influensa påverkas lite av resande, medan RS och vinterkräksjuka inte påverkas alls av om vi reser eller inte. De sprids bara i samband med nära kontakter med andra”, säger Anders Tegnell.

Läs mer: Tegnell: I mitten på maj vänder smittvågen