Dagens PS

Kastrering saktar ned åldrandet enligt ny studie

kastrering fördröjer åldrandet
Kastrering av fårhannar gör att åldrandet av DNA försenas, det har forskare kunnat visa i en ny studie. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 juli 2021Publicerad: 07 juli 2021

Kastrering ger fårhannar längre liv, det har bönder länge känt till, nu har forskare sett att åldrandet av DNA försenas av kastreringen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bland däggdjur lever honorna ofta längre än hanarna, men de mekanismer som ligger bakom könsberoende livslängd är för närvarande oklara.

Vi vet att kvinnor i genomsnitt lever längre än män, i Sverige var år 2019 kvinnors medellivslängd 84,7 år och mäns 81,3 år. Kvinnor förväntas leva 3,4 år längre än män, nu visar en ny studie att anledningen kanske kan finnas i testosteronet.

Tar fram feminina karakteristika i DNA

I studien som nyligen publicerats i iLife har forskare från universitet i Nya Zealand, USA och Australien kunnat visa att när fårhannar kastreras försenas åldrandet av DNA, jämfört med icke kastrerade fårhannar.

Kastrationen tar också fram feminina karakteristika i DNA och de kemiska taggar som DNA har, kallad DNA-metylering, en mekanism som celler använder för att kontrollera genuttryck.

Epigenetiska klockor

”Både bönder och forskare har länge känt till att kastrerade fårhannar i genomsnitt lever mycket längre än deras intakta motsvarigheter, men det här är första gången som någon har tittat på DNA för att se om även det åldras långsammare”, säger studiens försteförfattare, Victoria Sugrue, doktorand i anatomi vid  University of Otago iNya Zealand, till News Medical.

För att kunna mäta åldrandet av DNA var forskarna tvungna att generera en epigenetisk klocka från ett stort antal får. Epigenitik är vetenskapen om hur miljöfaktorer påverkar våra gener och genom att kartlägga hur ålder påverkar DNA-metyleringsnivåer under hela livet har en epigenetisk klocka kunnat skapas.

ANNONS

Likhet i däggdjurs åldrande

Professor Steve Horvath, vid the University of California i Los Angeles, har uppfunnit den epigenetiska klockan och är medförfattare till studien. Han förklarar att forskarna har utvecklat ett sätt att mäta biologisk ålder i ett stort antal däggdjur, över 200 arter, och att de har sett en förvånansvärd likhet i hur däggdjur åldras.

”Men fårstudien var unik i det att den specifikt isolerade effekterna av manliga könshormoner på åldrande”, säger han till News Medical.

Ny förståelse för hanars snabbare åldrande

Tim Hore, universitetslektor vid University of Otago och en av teamledarna för forskarna som gjort studien, menar att studieresultaten ger nya ingångar till att förstå mekanismen bakom snabbare åldrande hos hannar.

”Det är intressant att de ställen som påverkas mest av kastrationen också binder till receptorer av manliga könshormoner hos människan till mycket högre grad än vi hade förväntat oss av slumpen. Det här bevisar en tydlig koppling mellan kastration, manliga könshormoner och könsspecifika skillnader i åldrande av DNA”, säger han till News Medical.

Läs mer: Vaccin mot Alzheimers sjukdom kan bli verklighet

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS