Dagens PS

Inga tecken på hjärnskada efter covid-19

Covid-19 studie
En ny studie visar att inga tecken på aktiv hjärnskada syns på 100 studiedeltagare som haft covid-19. Nelly Kanberg och Magnus Gisslén vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet, har deltagit i forskningen. (Foto: Göteborgs universitet)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 aug. 2021Publicerad: 05 aug. 2021

Inga tecken på aktiv hjärnskada hittades hos de 100 patienter som haft covid-19 som ingick i en studie vid Göteborgs universitet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett halvår efter att 100 patienter haft covid-19 sytes inga tecken på aktiv hjärnskada, oavsett hur sjuka patienterna varit eller om de hade kvarstående neurologiska symptom, det visar en studie från Göteborgs universitet.

Efter den akuta fasen av covid-19 lider många patienter av kvarstående neurologiska komplikationer som trötthet, apati och nedsatt kognitiv funktion. Resultaten från studien tyder på att de symptom som många upplever efter att de har tillfrisknat, det som kallas postcovid, inte beror på skador på det centrala nervsystemet, CNS.

Har varit känt länge

Sedan början av pandemin har påverkan på CNS och tecken på hjärnskada beskrivits. Forskarna bakom studien från Göteborgs universitet har tidigare visat att sjukhusinlagda covid-patienter som fått intensivvård eller syrgasbehandling ofta hade tecken på hjärnskada genom att mäta en biomarkör för hjärnskada i blodet.

Fortfarande är det inte helt klarlagt hur covid-19 ger de kvarstående neurologiska symptomen. Forskarna vid Göteborgs universitet ville ta reda på hur biomarkörerna i blodplasma utvecklades hos patienter som tillfrisknat från covid-19 och blodprover samlades in under den akuta sjukdomsfasen, samt tre och sex månader efter tillfrisknandet.

Hälften hade postcovid

Patienter i den akuta fasen av sjukdomen som behövde sjukhusvård och fick syrgas eller mekanisk ventilering visade på en ökning av biomarkörer som visar på hjärnskada. Vid uppföljningen efter tre och sex månader låg alla biomarkörer på normala nivåer.

Vid klinisk uppföljning av patienterna efter tre och sex månader rapporterade hälften av dem att de hade ett eller flera neurologiska symptom. Det fanns ingen skillnad i vilka symptom eller hur starka eller många de var mellan patienter som haft olika svårighetsgrad av sjukdomen.

ANNONS

Mer forskning behövs

“Det är lugnande att de förhöjda koncentrationerna av markörer för hjärnskada återgår till det normala tre till sex månader efter den akuta fasen av covid-19, vilket tyder på att det inte finns någon kvarstående hjärnskada och att det finns god chans till återhämtning även för patienter med fortsatta postakuta neurologiska och kognitiva symtom”, säger Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar vid Sahlgrenska akademin och överläkare vid avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett pressmeddelande.

Han leder Sahlgrenska akademins kliniska forskning om covid-19 och menar att studiens resultat är av stor betydelse och uppmuntrande för dem som lider av neurologiska komplikationer efter covid-19. Dessa komplikationer är vanliga och kan hos vissa fortsätta i flera månader efter sjukdomens akuta fas.

“Resultaten från den här studien betonar vikten av vidare forskning för att validera omfattningen av kvarstående neurologiska symtom och återhämtning, men också för att undersöka den faktiska orsaken till tillståndet”, säger Nelly Kanberg, doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och ST-läkare vid avdelningen för infektionssjukdomar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i pressmeddelandet.

Läs mer: Sverige satsar på en tredje vaccindos

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS