Bristande tillgång på chip och andra baskomponenter tvingar några av världens största teknik- och fordonsföretag att sänka sina tillverkningsmål i år.

ANNONS

Apples vd Tim Cook varnade på torsdagen för att företaget ”inte var immunt” mot utmaningar i leveranskedjan, och noterade att iPad-tillverkningen hade ”mycket betydande utbudsbegränsningar” under det senaste kvartalet.

iPhone-tillverkarens ekonomichef, Luca Maestri, sa att det finns flera utmaningar som måste övervinnas under det aktuella kvartalet, inklusive utbudsbegränsningar relaterade till Covid-19 som kan skada försäljningen med mellan 4 och 8 miljarder dollar. Apple-aktien föll med cirka 3,7 procent i fredags efter bolagets resultatrapport.

Halvledare är en viktig del av den teknik som gör att ett växande anta produkter kan utföra uppgifter som de annars inte skulle kunna. De finns i allt från brödrostar och vattenkokare till stridsflygplan och Nintendo Switch-konsoler.

Minskar Nokias tillväxt

Samtidigt sa Nokias vd Pekka Lundmark till på torsdagen att det finska teleföretaget skulle ha växt snabbare under det senaste kvartalet om det inte hade varit för problem med leveranskedjan. Det framgår av en artikel på CNBC.

”Situationen har stabiliserats men den fortsätter att vara ganska tuff. När vi pratar om halvledare ser vi förbättringar här och där. Det är ganska leverantörsspecifikt för tillfället, men när vi tittar på helåret och andra halvåret fortsätter vi att hoppas på att det kommer att börja se bättre ut mot slutet av året”, sa han.

Chip stor utmaning för fordonsindustrin

Fordonsföretag, som tenderar att använda mindre avancerade chip, fortsätter att känna av effekterna av den pågående krisen.

Den globala chipbristen orsakade förödelse för bilindustrin 2021 då många av dem kämpade för att hitta de kiselbitar de behöver för att driva funktioner som farthållare och parkeringssensorer.

ANNONS
ANNONS

Daimlers vd Ola Källenius sa till CNBC på fredagen att pågående leveransbrist, särskilt när det gäller halvledare, är en av de tre största utmaningarna i den nuvarande affärsmiljön.

Källenius tillade att de nya Covid-låsningarna i Kina, en av Daimlers största marknader, kan påverka leveranskedjor runt om i världen. Nedstängningarna i Kina ökar den kortsiktiga osäkerheten, sa Lundmark med hänvisning till Nokias chipförsörjningskedja.

Läs även: Bolag köper tvättmaskiner för att få tag på halvledare [Dagens PS]