Den digitala valutan bitcoin (från ”bit” och engelska ”coin”, som betyder mynt) skapades 2009 av Satoshi Nakamoto. Syftet var att möjliggöra betalningar över nätet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.

ANNONS

Nu stiger värdet kraftigt i den oreglerade ”piratvalutan”, skriver di.se.

LÄS MER: Bitcoin bubble growws and grows (Financial Times) »

Växlingskursen mot dollarn svänger kraftigt, vilket har fått finansmarknaden att reagera. På torsdagen kostade en bitcoin hela 140 dollar, en uppgång från 100 dollar sedan 1 april.

Enligt ECB kan ett ökat användande av virtuella valutor urholka förtroendet för världens centralbanker.

”Virtuell valutaspekulation vare sig regleras eller övervakas av någon offentlig myndighet, trots att den som deltar i den utsätter sig för kredit- , likviditets- och juridiska risker”, skriver ECB i en rapport, enligt di.se.

LÄS ÄVEN: Web Money Gets Laundering Rule (Wall Street Journal) »

Riksbanken har noterat utvecklingen, men bedömer att det inte rör sig om något hot mot vare sig finansiell stabilitet eller betalningssystemet.

Riskerna finns på individnivå, enligt Björn Segendorf, rådgivare på Riksbankens avdelning för finansiell stabilitet, då innehav av Bitcoin innebär en stor växelkursrisk.

”Men det går inte att översätta till en systemrisk.”

ANNONS
ANNONS

Konsumtion med valutan är bara möjlig i ett begränsat antal spel och på vissa sajter på internet. Men spekulation i valutan är livlig bland tiotusentals personer på flera handelsplatser på nätet.

Handeln i kronor på den största handelsplatsen för Bitcoin på internet, Tokyo-baserade Mt Gox, har av Riksbanken uppmätts till cirka 32 miljoner kronor per år. Det kan jämföras med svenska hushållens årliga betalningar, som sammanlagt uppgår till cirka 1.700 miljarder kronor.