Börsernas profil skiljer sig kraftigt åt i våra grannländer. Det finns därför goda skäl att börja tänka nordiskt för att få ihop en bra börsportfölj med lägre risk. Norska fiskodlingsbolaget Mowi, dansk-isländska medicinteknikbolaget Össur och det finska verkstadsbolaget Cargotec står inför spännande börsresor. Det skriver Dagens Industri i onsdagens utgåva.

Medicinteknikbolaget Össur är visserligen högt värderat i absoluta tal, men värderas ändå klart lägre än framgångsrika svenska branschkollegor som Addlife och Vitrolife. ”Össur är därmed ett lämpligt stödben i en diversifierad portfölj”, skriver tidningen.

Fiskodlingsbolaget Mowi värderas lägre än börsgenomsnittet samtidigt som de långsiktiga utsikterna är minst lika ljusa för Mowi som för det genomsnittliga börsbolaget, bedömer Dagens Industri.

Verkstadsbolaget Cargotec, som äger svenska Kalmar Industries och Hiab, lämnade i förra veckan en omvänd vinstvarning för det tredje kvartalet. Bolaget bedöms gynnas av återstarten av ekonomierna eftersom bolaget har en del verksamhet i byggsektorn. Även den viktiga lastbilsindustrin bör komma igång efter nedgången i slutet av 2019 och 2020., skriver tidningen..

ANNONS
ANNONS