Norwegians aktie faller 30 procent på nyheten om en miljardemission och storförlust.

Lågprisflygbolaget planerar en nyemission på 3 miljarder norska kronor och skriver i ett pressmeddelande att fokus nu ändras från tillväxt till lönsamhet.

Den nyemission som nu är aktuell och enligt E24 ska klubbas den 3 februari uppges vara garanterad fullt ut och syftet är att det ska öka Norwegians finansiella flexibilitet, heter det. Det innebär bland annat att planerade investeringar skjuts på framtiden.

Det innefattar även leveranser av nya flygplan, och samtidigt överväger Norwegian att sälja flygplan och avskilja delar av sin nuvarande flygplansflotta i ett nytt bolag.

ANNONS
ANNONS

Förra veckan kom nyheten att British Airways-ägaren IAG inte går vidare med sina bud på Norwegian, som enligt preliminära siffror gör en ebitda-förlust på 2,2 miljarder norska kronor 2018 med en omsättning pådrygt 40,3 miljarder norska kronor.

Det kan jämföras med 2017 års omsättning på 31 miljarder norska kronor och ebitda-resultat på 60 miljoner norska kronor.

I en kommentar skriver vd Bjørn Kjos att Norwegian genomgått en period av ”signifikant tillväxt” men att fokus nu blir kostnadsbesparingar.

”Vi kommer nu få på plats en stärkt balansräkning som stödjer bolagets fortsatta utveckling”, skriver han.