Finansinspektionen lever inte som den lär. Tvärtom har den statliga tillsynsmyndigheten brutit mot marknadsmissbruksförordningen vid åtminstone ett 15-tal tillfällen, skriver Di.

ANNONS

”Även om det rör sig om misstag i enskilda fall tar vi allvarligt på detta. Som vi redovisat i vårt yttrande ser vi över våra rutiner för att undvika att liknande misstag begås igen. Vi avvaktar nu JO:s beslut i ärendet”, skriver Finansinspektionens chefsjurist Eric Leijonram i ett kort mejl till Dagens Industri, som berättar om myndighetens återkommande överträdelser mot marknadsmissbruksförordningen, Mar.

FI straffar varje år brott mot Mar med sanktionsavgifter för miljoner, det rör sig om påstått marknadsmissbruk, sena insynsanmälningar och slarv med flaggningsanmälningar.

Men nu visar granskningen att FI är en stor syndare på området och gång på gång har brutit mot reglerna under perioden april 2018-maj 2020.

I elva fall har Finansinspektionen slarvat med att offentliggöra sina beslut om sanktioner och överklaganden på sin hemsida, fel som man har erkänt, framgår det.

Det är en privatperson som vänt sig till Justitieombudsmannen, JO, och påpekat missarna från FI:s sida.

ANNONS
ANNONS

Läs även: FI jagar ovana aktiehandlare – får böta enorma summor [DagensPS.se] »