Meningarna är vitt skilda huruvida det blir en stark eller svag avslutning på aktiehandeln.

Som vi rapporterat här på Dagens PS blev oktober en rätt så nattsvart börsmånad, även om det varit flera uppåtrekyler efteråt som tagit igen stora delar av tappet.

Dagens Industri har pratat med åtta börskunniga som var för sig har en egen åsikt om hur börsåret kan komma att stänga när nyårsklockorna ringer in 2019.

Mellby Gårds grundare Rune Andersson förväntar sig inga större förändringar av börsen i förhållande till hur det ser ut i dagsläet.

”Nu har vi haft en korrektion, så vi kommer antagligen att ligga kvar på de nivåer vi har i dag”, säger han i artikeln medan SEB:s aktiestrateg Christopher Lyrhem tror att det sista börskvartalet kan bli starkt, förutsatt att det blir en rätsida på handelskonflikten mellan USA och övriga, inblandade länder.

Han får medhåll av Alfred Bergs allokeringschef Jonas Olavi, som tror att en lösning kan resultera i ett avslutande lättnadsrally på Stockholmsbörsen.

”Då skulle vi kunna få mellan 5 och 10 procent i positiv avkastning i år”, säger Jonas Olavi till Di, där han samtidigt höjer ett varningens finger för en kraftig nedgång om det inte blir någon lösning, då kan börsen backa ”minst 5 procent”, befarar han.

Den prognosen flaggar även Niklas Wellfelt, chefsstrateg på Ålandsbanken, för medan Johanna Kull, sparekonom på Avanza, siar att börsen ungefär slutar på nuvarande nivåer, precis som Rune Andersson tror alltså.

ANNONS
ANNONS

Linda Lyth, investeringsstrateg på Söderberg & Partners, föreställer sig däremot att det kan ”bli en större nedgång” innan årets slut.

Och Joakim Bornold, avgående sparekonom på Nordnet, anser att i första hand fastighetssektorn är en varningsklocka.

Martin Guri, chefsstrateg på analyshuset Kepler Chevreux, som också intervjuas av Di, rekommenderar placerare att tanka cykliska aktier som Boliden, Sandvik och Volvo, dessa papper har fallit ordentligt på börsen i oktober men får nu alltså köprekommendationer av experten.

För den som vill vara mer defensiv rekommenderar Martin Guru Fabege, Telia och Ica.

Martin Guru räknar också med att börsen stänger på plus, ”kanske 6 procent upp”, säger han till Di.

Läs även: Expert: Börsen kan rasa 15-20 procent [DagensPS.se] >

Läs vidare: Börsoraklet satt alltid still i båten [DagensPS.se] >

Läs också: Supertips: 15 säkra aktier i börsstormen [DagensPS.se] >