SvD får inga svar på om penningtvätt och finansiering av terrorism diskuterades på det som beskrivs som ”ett hemligt möte”.

Tidningen berättar att Marcus Wallenberg den 25 juni i år besökte Lettland och träffade landets premiärminister Krisjanis Karins.

SEB är Lettlands näst största bank och Lettland är samtidigt Baltikums mest korrupta land, enligt Transparency Internationals index, som tidningen hänvisar till.

SEB hävdar att Marcus Wallenberg och Lettlands premiärminister diskuterade Lettlands ekonomi och vad SEB kan bidra med på det området.

Men enligt sajten pietiek.com, som utpekas som kontroversiell, förklarar premiärministerns pressekreterare Sandris Sabajev att utvecklingen i banksektorn stod på agendan, liksom arbetet mot penningtvätt och terrorismfinansiering.

Sandris Sabajev uppges bli citerad av sajten. Dock har inte SvD fått några svar om mötet från den lettiska premiärministerns pressekreterare.

Swedbank har tidigare straffats med böter på ”endast” 13 miljoner kronor av den lettiska finansinspektionen då ”flera överträdelser av lagen om förhindrande av penningtvätt och terrorismfinansiering” hade identifierats, framgår det.

ANNONS
ANNONS

Det här var 2016 och Swedbank gick frivilligt med på att rätta till bristerna. Det är oklart om SEB också skärpte sina kontroller då mot penningtvätt och terrorismfinansiering, skriver SvD och konstaterar att svarta löner är vanligt i Lettland och att USA:s ambassad jobbar hårt mot att undersöka förekomsten av penningtvätt i landet, som enligt tidningen ”kämpar hårt för att slippa grålistas för penningtvätt”.

Läs hela artikeln.