En uppstickare till Bank-id har börjat växa sig större och gör bättre ifrån sig.

Konkurrenten Freja e-id klarade sig bättre i sju av nio kategorier i en studie gjord av it-konsultbolaget Consid. Bank-id vann endast inom kategorin räckvidd och i kategorin säkerhet blev det oavgjort.

Det är it-säkerhetsbolaget Verisec som utvecklar appen och de erbjuder ett större utbud av tjänster och valmöjligheter jämfört med Bank-id, berättar NyTeknik.

Bank-id, som utvecklas av Finansiell ID-teknik, har så klart ett stort försprång med flera storbanker i ryggen som samägare. Men Verisecs vd Johan Henriksson hävdar att Bank-id har stagnerat ”sett till vad marknaden efterfrågar” och Freja e-id erbjuder bland annat id-kapningsskydd och två tillitsnivåer:

”På den lägre nivån ska användaren kunna logga in på vissa sidor och slippa hålla reda på lösenord. Den högre nivån, med namnet Freja e-id+, kräver att man först legitimerar sig personligen hos ett ATG-ombud”, skriver artikelförfattaren.

ANNONS
ANNONS

Den största skillnaden syns inuti appen. I Freja e-id har man möjlighet att återkalla ett samtycke och under Mina sidor i appen kan man se alla webbsidor som man någonsin legitimerat sig mot.

Försäljningschef Anders Henrikson berättar vidare:

”Med Bank-id kan du inte se var du loggat in, du kan inte se vilka personuppgifter som lagrats, det finns inget samtycke”.

I dagsläget är tjänsten främst tillgänglig för olika föreningar och har endast en handfull tjänster för privatpersoner kopplade till sig. Men det vill så klart Verisec ändra på i det långa loppet. Dessutom hoppas företaget att de ska bli först med en svensk e-legitimation som gäller i EU och de säger att det är viktigt att alla människor ska kunna ha en e-legitimation, även om man inte är en önskvärd bankkund.

KÄLLA: De utmanar digitala id-jätten: ”Bank-id har stagnerat” [Ny Teknik] >