Swedbank kom under fjolårets sista kvartal att fortsätta tappa marknadsandelar på den svenska bolånemarknaden i ökad takt. Det skriver Nordic Credit Rating, NCR, i en rapport.

Som exempel växte bostadslånen med bara 7,3 procent att jämföra med 12,24 procent för de senaste tolv månaderna och 17,77 procent för de senaste 24 månaderna. Marknadsandelen i december 2019 uppmättes till 23,79 procent.

Enligt NCR ligger en del av förklaringen i debatten om påstådd penningtvätt som blossat upp under 2019, samt att konkurrenterna kommit att pressa ned priserna på sina bolån.

Det NCR observerar dock är att det finns en delförklaring också i att de svenska sparbankerna har ökat sina bolånestockar, vilket har påverkat utlåningsvolymerna på Swedbank negativt.

Som exempel anges Länsförsäkringar Bank vilka ökat sina bostadslån med 11,5 procent de senaste tolv månaderna för en andel på nästan sju procent.

ANNONS
ANNONS

Samma bank har också lånat ut betydligt mer till enfamiljshus med en ökning på 15,7 procent för det senaste året till en marknadsandel på 7,8 procent.

Skandiabanken, Landshypotek Bank, Varbergs Sparbank och Sparbanken Skåne är andra aktörer som växer sina lån till enfamiljshus i snabb takt, 19,6 procent det senaste kvartalet, för en gemensam marknadsandel på 3,8 procent.

Inom lägenheter dominerar Handelsbanken med en ökning på 23,8 procent det senaste året för en ledande marknadsandel på 22,6 procent.

Dagens PS berättade i tisdags om Swedbanks senaste kvartalsrapport.