Nedskrivning sänker resultatet för storbanken där Frank Vang-Jensen är vd.

Nyhetsbyrån TT rapporterar bland annat på SvD att Nordea gör en rörelseförlust på motsvarande 4,5 miljarder kronor för det tredje kvartalet.

Bakgrunden till mångmiljardsmällen är engångsposter på motsvarande cirka 14 miljarder kronor.

Under det tredje kvartalet i fjol gjorde Nordea en rörelsevinst på 917 miljoner kronor.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, anser att Nordeas nedskrivningar är ”en kalldusch”. Det säger hon till Dina Pengar i Expressen.

Torbjörn Isacson i SvD skriver om Nordeas strukturkostnader att ”gamla försyndelser ska städas ut. Det är på tiden”.

Isacson fortsätter längre ned i kommentaren:

ANNONS
ANNONS

”Torsdagsmorgonens besked från Nordea tyder onekligen på en tillnyktring. Men det är långt ifrån över med detta. I takt med tuffare tider i omgivningen lär det krävas ytterligare grepp i Nordea.”

I ett pressmeddelande skriver Nordea, som i dag har sitt huvudkontor i Finland, att den nya affärsplanen väntas leda till ”fortsatt övertalighet med relaterade avgångsvederlag”.

TT berättar att engångsposten som banken nu tvingas ta inkluderar omstruktureringskostnader, dessutom har aktieförsäljningen i Luminor lett till extra kostnader för banken, utöver kreditförluster på 282 miljoner euro.

Räntenettot uppges ha sjunkit till 1.083 miljoner euro från 1.123 miljoner euro. Avgifts- och provisionsnettot blev enligt artikeln 756 miljoner euro.

Rörelsekostnaderna steg till 2.175 miljoner euro från 1.136 miljoner euro under Q3 förra året.

Läs mer om Nordeas resultatrapport på Di.se.