Danske Banks penningtvättsskandal i Estland har nu vuxit sig till motsvarande 70 miljarder kronor, dubbelt så mycket som tidigare känt. Det skriver Dagens industri med hänvisning till Köpenhamnstidningen Berlingske.

Den nya storleken på den misstänkta penningstvättshärvan gör den till en av de största kända i Europa. På Köpenhamnsbörsen tappar Danske Bank cirka tre procent, sämst bland storbolagen.

Samtidigt väljer Danske Bank att hålla tyst om det nya beloppet.

”Som vi tidigare har sagt är det för tidigt att dra några slutsatser av omfattningen av den möjliga penningtvätten i Estland. Vi har dock flera gånger gett uttryck för att omfattningen ser ut att vara något större än vad som hittills har varit framme”, säger regelefterlevnadschefen Anders Meinert Jørgensen i ett mail till tidningen.

ANNONS
ANNONS

Danske Bank tog över den estniska verksamheten i samband med förvärvet av finländska Sampo Bank 2006. Enheten har varit en av de mer lönsamma inom Danske Bank samtidigt som den interna kontrollen har varit svag.

Bland annat uppges filialena ha hjälpt Rysslands president Vladimir Putin att tvätta pengar och att slussa pengar från diktaturen i Azerbajdzjan till europeiska politiker.

En intern utredningsrapport från banken väntas bli offentlig senast i september.

KÄLLA: Danske Bank rasar på börsen efter nya avslöjanden [Di.se] >