Carina Åkerström tar över som vd och koncernchef i Handelsbanken. ”Jag är mycket glad och stolt”.

Handelsbankens styrelse har utsett Carina Åkerström att efterträda SHB:s nuvarande vd Anders Bouvin, framgår det i ett pressmeddelande.

Hon tillträder sin tjänst på Handelsbankens bolagsstämma den 27 mars.

Det är första gången en kvinna axlar ansvaret som chef för Handelsbanken.

”Vi har haft en bra rekryteringsprocess som har givit ett bra resultat. Kvalificerade interna och externa kandidater har utvärderats. Samtliga styrelsens ledamöter har varit djupt engagerade och vi har också tagit råd av extern expertis. Valet av Carina Åkerström vilar på en mycket gedigen och stabil grund, givet hennes meritlista och starka resultat över lång tid”, säger Pär Boman, styrelsens ordförande.

”Jag är mycket glad och stolt för det förtroende styrelsen nu ger mig. Det är en väldigt fin bank som jag lärt känna väl under mina drygt 30 år. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta att utveckla banken tillsammans med alla fantastiska medarbetare. Vi har en mycket stark kraft i vårt decentraliserade arbetssätt, inte minst i form av en oslagbar fingertoppskänsla och djup lokalkännedom på våra kontor”, säger Carina Åkerström, som varit Handelsbankens ställföreträdande koncernchef sedan 2016 och som utsågs till bankens vice vd redan 2008.

Dagens Industris Anders Hägerstrand skriver att ”Handelsbankens aktieägare och anställda har all anledning att jubla i dag. Äntligen får banken en ny vd och dessutom får storbanken för första gången en kvinnlig vd”.

ANNONS
ANNONS

Carina Åkerström måste nu ”städa upp” i SHB efter trakasserierna och återskapa förtroendet, fortsätter Hägerstrand.

”Avgörande för att höja förtroendet för banken på aktiemarknaden är också att den nya vd:n uppriktigt berättar hur saker och ting står till i banken. Och inte som företrädaren skönmålar och slätar över problem.”

Handelsbanken har nu möjlighet, påpekar han, att bli mer modern och mindre gubbig.

”En ytterligare viktig uppgift för den nye koncernchefen är att en gång för alla göra upp med gubb- och förtryckarkulturen på Handelsbankens investmentbank, Capital Markets”, fortsätter Anders Hägerstrand i Di, som även konstaterar att SHB:s börsvärde i dag är lägst bland storbankerna på Stockholmsbörsen, och att det är Anders Bouvins fel att aktien utvecklats så uselt.

Läs även: Di: Tre SHB-kvinnor kan bli ny vd [DagensPS.se] >

Läs vidare: Tungt chefsavhopp skakar Handelsbanken [DagensPS.se] >