Borde agerat snabbare i den misstänkta penningtvättsskandalen i Swedbank.

ANNONS

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, säger till Sveriges Radio att myndigheten borde ha tittat närmare på Swedbank redan förra våren när Danske Bank-härvan uppdagades.

På frågan varför FI inte gjorde det, med tanke på sitt uppdrag, svarar Erik Thedéen så här:

”Vi har långtgående befogenheter att göra det i Sverige, men i stort sett inga befogenheter att göra det i Baltikum. Det vi nu gör är att bryta ny mark, det har så vitt jag vet ingen annan tillsynsmyndighet gjort i Europa, nämligen att man går ihop tillsammans och gör gemensam tillsynsinsats över gränserna. Här har penningtvättssystemet mycket att lära.”

Trots att Swedbank, efter uppgifter om att den svenska storbanken vilselett amerikanske myndigheter, riskerar att stängas ute från dollarmarknaden anser FI-chefen inte att det är någon risk för den finansiella stabiliteten i banken för i första hand kunderna.

”Det innebär inte att det här inte är en allvarlig situation. Men vi måste ändå tydligt kunna säga det”, säger Erik Thedéen till SR.

Nu på tisdagsmorgonen kommer det uppgifter om att Swedbank omgående gör flera ledningsförändringar. Det är Swedbanks tillförordnade vd Anders Karlsson som har fattat beslutet om ett antal tillfälliga ledningsförändringar, enligt ett pressmeddelande.

Mikael Björknert, som i dag är koncernstrategichef, får ett utökat ansvar även som tillförordnad chef för Svensk bankverksamhet.

ANNONS
ANNONS

Niclas Olsson, chef för Group Finance, blir tillförordnad koncernfinanschef.

Thomas Hedberg (Head of Group Treasury) och Gregori Karamouzis (Head of Investor Relations) kommer tills vidare att rapportera till vd Anders Karlsson.

Slutligen kommer Niclas Olsson och Thomas Hedberg tills vidare att ingå i Swedbanks koncernledning.