”Han är nämligen i högsta grad en del av problemet”, skriver Di:s Andreas Cervenka och angriper liksom flera andra skribenter Göran Persson.

Enligt analysen är det ”ganska obegripligt” hur Swedbanks nye ordförande Göran Persson, tidigare S-statsminister, kunnat utse Jens Henriksson till ny vd för den krisande banken.

Även om Jens Henriksson är kompetent har han sylt på fingrarna, menar tidningens Andreas Cervenka och slår fast att Henriksson borde ha ”diskvalificerats” direkt.

”Som chef för Swedbanks storägare Folksam backade han inledningsvis upp sin vän Anders Sundström efter skandalen med bankledningens privata fastighetsaffärer, trots att det var uppenbart för de flesta andra att ordförandens förtroende var förbrukat. På samma sätt gav Jens Henriksson sitt stöd till tidigare ordföranden Lars Idermark och vd:n Birgitte Bonnesen när de redan smulat sönder bankens renommé med sin katastrofala hantering av penningtvätts-härvan. Jens Henriksson var också nöjd med bankens farsartade interna rapport om misstankarna, ett dokument som väckte fler frågor än det besvarade. Händelser som alla är illavarslande tecken på dåligt omdöme och/eller en alltför töjbar ryggrad.”

Cervenka konstaterar att Henriksson nu ska två sina egna händer rena, vilket kan tyckas ytterst märkligt, och frågan är om Göran Persson inte  hade Jens Henriksson i tankarna när han åtog sig jobbet som ny ordförande i Swedbank, spekulerar Cervenka och konstaterar att duon är gamla kompisar.

En rad frågor väcks i Di-analysen hur Jens Henriksson kunde få förtroendet i krisbanken. Att vd-valet skulle resultera i hård kritik var givet på förhand, menar Cervenka.

Svenska Dagbladets Birgitta Forsberg riktar också kritik mot valet av Jens Henriksson och konstaterar att Göran Persson valde en man ut egna leden.

”Han fick inte posten som finansminister. Nu får han Swedbank i stället. Belöningen kom till slut till den trogna rörelsemannen Jens Henriksson. Banken ska ledas av två socialdemokrater, som inte kan mycket om bank”, skriver Forsberg.

Och Dan Lucas i Dagens Nyheter skriver att Swedbank nu kan komma att stämplas som ”sossebanken” eller ”Perssongrabbarnas bank”.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson förstår inte heller valet av Jens Henriksson som ny vd med tanke på hur Folksam i egenskap av storägare i Swedbank misslyckats med att gå till botten med penningtvättshärvan.

ANNONS
ANNONS

”Jag hade hellre sett en person som rekryterades utifrån och inte hade den starka kopplingen till Swedbanksfären och den tidigare ledningen”, säger Olsson till SvD Näringsliv.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, höjer även hon på ögonbrynen:

”Jens Henriksson är en kompetent person, men i egenskap av storägare har han delvis ett ansvar för den låt gå-attityd som tidigare funnits. Jag trodde man av denna anledning skulle plocka en vd som inte alls har några tidigare kopplingar till banken. Därför tycker jag faktiskt det här förvånar”, säger hon till Dina Pengar i Expressen.