”Tusentals jobb står på spel” på svenska storbanken, enligt Dagens Industris initierade källor.

ANNONS

Onsdagens rapport från Handelsbanken, SHB, blev en besvikelse då kostnaderna fortsätter att skena i högre takt än intäkterna. För att råda bot på den allt större kostnadskostymen – ett välkänt problem i branschen enligt en artikel i Di:s torsdagsutgåva – ska banken nu digitaliseras, där framförallt administrativt arbete ska överföras från bankpersonal till datorer.

Enligt Dagens Industri, som hänvisar till ”initierade bedömare”, bör sparpaketet innebära nedskärningar i antalet anställda – både i Sverige och utomlands. ”Tusentals jobb står på spel”, skriver tidningen, men när Di konfronterar vd Anders Bouvin vill han inte kännas vid några eventuella varsel.

”Vi ska inte säga upp någon”, säger han till affärstidningen.

Di undrar hur detta ska gå till när svångremmen nu ska dras åt – i synnerhet när manuellt arbete ska digitaliseras.

”Vår bestämda uppfattning är att klara det utan uppsägningar, annars hade jag inte sagt det. I handelsbanken har vi klarat dylika situationer så jag kan minnas utan uppsägningar.”

ANNONS
ANNONS

Tidningen frågar om just personalneddragningar är en känslig fråga i SHB eftersom personalstiftelsen Oktogonen är en av storbankens största ägare. Nej, blir svaret även på denna fråga och bankchefen påpekar att samtliga intressenter – styrelse, ägare, personal samt Oktogonen – gynnas av att det går bra för banken.

KÄLLA: Tusentals jobb på spel – ny besvikelse hotar SHB [Di.se] >