Det spår ett aktieproffs men höjer samtidigt ett varningens finger, skriver Di.

annons
annons

Det är Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, som anser att bankerna – med fokus på Swedbank och Nordea – ”ser attraktiva ut inför 2020”, framgår det.

Fjolårets penningtvättsskandaler satte inte oväntat negativt avtryck på aktiekurserna i banksektorn. Men i år kan bankerna få revansch på börsen, menar Danske Banks aktieexpert som säger i Di-artikeln att Swedbanks aktie i dag är väldig billig och att Nordeas lönsamhetsstrategi är ett vinnande koncept.

Sämst på börsen under 2019 har Swedbank gått, men de dåliga nyheter som kantar banken är enligt Danska Banks analytiker redan inprisade, samtidigt som han förstår att en del investerare drar öronen åt sig när det gäller Swedbank-aktien ”då den kortsiktiga nedåtrisken är stor”.

Samtidigt har Swedbank och Nordea sänkts sina utdelningar och enligt proffset finns det en risk att även SEB och Handelsbanken följer efter.

Det positiva är, menar han, att bankerna kan få bättre betalt för sina lån nu när Riksbanken höjt minusräntan till noll; han utgår från att fler räntehöjningar är att vänta.

ANNONS
ANNONS

I hans analys, som alltså återges av Di, rekommenderar han köp på både Swedbank och Nordea där uppsidan, sett till riktkurserna, är 19,8 procent i Swedbank och 9,6 procent i Nordea, skriver Di.