Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

4 fördelar med dammar – nyckeln till förnybar energi

John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 06 nov. 2017

SPONSRAT AV FORTUM: Enorma mängder regnvatten samlas varje år upp i våra svenska dammar och kan lagras tills vi behöver det. Med så stora vattenmagasin kommer ett stort säkerhetsansvar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

1. Säkrar våra städer

Dammarna fyller flera funktioner: de lagrar vatten för elproduktion, men ser också till att samla upp regnvatten så våra städer inte blir översvämmade vid kraftigt nederbörd. Detta möjliggör att man kan ha städer, samhällen, och aktiviteter vid älvens kant utan att oroa sig för plötsliga förändringar i vattennivåer. Alla dammar och vattenkraftverk genomgår grundliga kontroller för att säkerställa att invånarna kan bo tryggt och säkert. När dammarna renoveras ska de klara av flöden som är så stora att de statistiskt sett inträffar var 10 000 år.

– Våra dammar är säkra på grund av att vi investerar mycket i noga kontroller och dammsäkerhetsprojekt. Detta för att garantera hög säkerhet så invånarna i alla samhällen utmed våra reglerade älvar kan leva tryggt, säger Johan Englund på Fortum.

2. Tar hänsyn till miljön

I Sverige har vi större nederbördsmängder än i många andra delar av världen. Om vi inte lyckas påverka den globala uppvärmningen kommer flödena bli större och vi får mer vatten. Vattenkraften i sig är ett sätt att motverka risken för klimatförändringar.

3. Energi som vi vill, när vi vill

Regnvattnet lagras i stora magasin och strömmar nedåt i olika nivåer. På sin väg nedåt triggar vattnet igång stora turbinblad, som i sin tur är kopplade till en generator som alstrar el. Eftersom det går att spara på vatten går det att reglera hur mycket som ska släppas på, ned för den så kallade vattentrappan. Detta gör att vi inte bara har förnybar elektricitet, utan att vi har förnybar elektricitet precis när vi behöver den som bäst.

ANNONS

4. Infrastruktur kring våra älvar

Det är tack vare kraften i strömmande vatten som många av Sveriges vackra städer ligger belägna vid älvar. Både Karlstad och Borlänge är exempel på städer som vuxit fram på grund av närheten till älven. När vattenkraften byggdes ut innebar det även att en omfattande infrastruktur i form av vägar och elnät byggdes kring älvarna. Idag underhålls infrastrukturen eftersom den behövs för att underhålla och drifta vattenkraftverken, vilket gynnar alla boende.

– Vattenkraft innebär många fördelar både för den globala miljön och för samhället i stort. Det finns dock lokala fördelar i form av både infrastruktur och jobbtillfällen som man ibland glömmer bort. En av anledningarna till att man kan bo nära en älv är att den är reglerad – det finns dammar som kontrollerar flödet. Detta innebär också att vi har ett ansvar för lokalinvånarna där det främsta fokusområdet är att se till att älvsystemet är tryggt och säkert, säger Johan Englund.

Här kan du välja ditt eget vattenkraftverk

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS