Det är revisionsfirman PwC som ansvarar för kuverten med vinnarna på Oscarsgalan. Så har det varit i 83 år och det är bara de två revisorerna från PwC, Pricewaterhousecoopers, som delar ut kuverterna till presentatörerna som på förhand vet vilka som ska få de åtråvärda Oscarsstatyetterna, skriver Svenska Dagbladet

Och efter spekulationerna om att det är just PwC som bär skulden för nattens stora skandal går revisionsjätten ut med en ursäkt. Det rapporterar nyhetsbyrån AP, som kallar nattens fadäs för den mest pinsamma i ”Oscarsgalans, underhållningsindustrins eller kanske till och med USA:s historia”.

”Vi ber om ursäkt till ’Moonlight’, ’La la Land’, Warren Beatty, Faye Dunaway och Oscarstittarna för felet som begicks under prisutdelningen för bästa film. Presentatörerna hade av misstag fått kuvertet för fel kategori och när det upptäcktes korrigerades misstaget omedelbart. För närvarande undersöker vi hur detta kunde hända och beklagar djupt det inträffade”, skriver företaget i en kommentar.

Svenska medier domineras på måndagen av Oscarsgalan. Det hör till vanligheterna men i år hade filmvärldens mest prestigefyllda kväll ytterligare anledning till rubriker. När Oscarsgalans finaste pris, det för bästa film, skulle delas ut blev det väldigt fel.

När Warren Beatty och Faye Dunaway skulle prestentera vinnaren hade Beatty fått fel kuvert. Storfilmen ”La la Land” ropades först upp och man tog plats på scen. Men mitt under tacktalet spreds förvirringen och plötsligt fick ickevinnarna lämna över mikrofonerna till gänget bakom filmen Moonlight i stället.

De två revisorerna som nu pekas ut för fadäsen uppger själva, enligt SvD, att de jobbar med företag i underhållningsbranschen och att de haft hand om rösträkningen inför Oscarsgalan i 13 respektive 14 år.

”En av de två revisorerna syns på scen med ett nytt kuvert i handen när missen uppdagats”, skriver Svenskan.

ANNONS
ANNONS

I övrigt blev nattens Oscarsgala en storslam för La la Land – om än något mindre än väntat – som vann sex statyetter sammanlagt. Bästa manliga huvudroll blev Casey Affleck i ”Manchester by the Sea” medan just ”La la Lands” Emma Stone fick pris som bästa kvinnliga.

För svensk del blev galakvällen bitterljuv. Filmen ”En man som heter Ove”, med Rolf Lassgård i huvudrollen, fick inget pris. Det fick däremot Linus Sandgren för bästa filmfoto (La la Land).

MISSA INTE: Nordkoreas hemliga internet avslöjat efter fatal tabbe [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Gick miste om miljarder – efter ETT litet misstag [DagensPS.se] >