Handläggarna på Transportstyrelsen, som fördelar registreringsskyltar till svenska bilägare, gör sitt bästa för att hålla nummerplåtarna så neutrala som möjligt.

”Vi gör en bedömning om vad som kan uppfattas som stötande för människor. Men det sitter rätt långt inne att förbjuda någon kombination”, säger Mikael Andersson, pressansvarig på Transportstyrelsen, till GP.

Det får exempelvis inte finnas nedsättande ord (tex FUL), drogrelaterade ord (tex LSD), känsliga förkortningar (tex KKK), rena siffror (tex SJU) eller ord av sexuell och kroppslig natur (tja, du kan säkert komma på något…).

Vissa svordomar godkänns inte (tex FAN) liksom ord som lätt går att förväxlas med känsliga ord (tex FUK). Religiösa ord som GUD tillåts inte längre och det finnns faktiskt bara en sifferkombination som undviks i dag ( 666).

ANNONS
ANNONS

Men det går inte att vara FÖR petig, då finns det snart inga kombinationer kvar till nya skyltar.

”Gör vi undantag på engelska måste vi också göra det på franska och så vidare. Tillslut försvinner hundratals kombinationer om vi tar hänsyn till alla språk”, säger Mikael Andersson i artikeln.

HELA LISTAN: Bokstavskombinationer som inte tillåts (GP.se) »