Vill du köpa ett fordon i Tyskland för att ta med till ett annat EU-land ses du, ur skatterättslig synpunkt, som ett företag och måste då betala 19 procent i skatt. För att slippa betala momsen i Tyskland måste man uppvisa någon form av garanti på att bilen kommer att lämna landet och att fordonet har eller kommer att beskattas i hemlandet, skriver Dagens Industri.

Men få verkar vara medvetna om reglerna.

”Vi blir kontaktade av allt fler privatpersoner som köpt fordon i Tyskland som först beskattas där och sedan måste skattas även här i Sverige, framför allt händer det med nya dyra bilar och nya segelbåtar”, säger Carolina Jäggi, koordinator på momsavdelningen på Tysk-Svenska Handelskammaren, till DI.

ANNONS
ANNONS

Finns det inget intyg måste bilförsäljaren enligt lag beskatta bilen även om köparen lovar att ta bilen ur landet. Gör handlaren inte det tvingas han själv stå för momsen och måste dessutom betala straffavgifter till skattemyndigheten.

”Det har skett en hel del felaktiga transaktioner på senare tid, att tyska bilhandlare har sålt i god tro utan någon moms, men sen har bilen sålts vidare inom Tyskland, därför är de nu väldigt noga med att ha något bevis på att bilen lämnar landet”, säger Jäggi till DI och lägger till: ” Som privatperson kan du egentligen aldrig återfå momsen, men när det skett en dubbelbeskattning ska du ha rätt att få tillbaka den feldebiterade momsen.”