Dagens PS

Tung professor sågar "förlorat" nobelpris

Lättare att bli påve än att bli kvinnlig nobelpristagare. Visst
Lättare att bli påve än att bli kvinnlig nobelpristagare. Visst
Pernilla Widerberg
Pernilla Widerberg
Uppdaterad: 04 juni 2018Publicerad: 04 juni 2018

Lättare att bli påve än att bli kvinnlig nobelpristagare. Visst, det är sarkasm – men finns det någon substans bakom den dåliga statistiken? 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vi har hört det förut – unga kvinnor som levererar likvärdigt bra som unga män på utvärderingar inom vetenskapliga, tekniska- och matematiska områden. Ändå är det väldigt få kvinnor som kan tänka sig en karriär inom dessa områden. Varför?

Den frågan ställer sig Brian Keating, professor i fysik och författare till boken ”Losing the Nobel Prize: A Story of Cosmology, Ambition, and the Perils of Science’s Highest Honor”,  i en debattartikel på amerikanska Wired.

Kanske är det bristen på kvinnliga förebilder, resonerar Brian Keating. Det har funnits och finns kvinnliga förebilder som förtjänar att hyllas men ändå missas att utnämnas till de stora priserna. Historien kan berätta om hur det första kvinnliga Nobelpriset delades ut till Marie Curie efter att hennes man (och det årets pristagare) protesterat att Marie också förtjänade att få ta del av priset för hennes insatser. När den andra kvinnliga nobelpristagaren Maria Goeppert Mayer vann i kategorin fysik (60-år senare) skrev en lokal nyhetstidning att ”en husfru från San-Diego vinner Nobelpriset”. Tyvärr fortsätter denna torka av kvinnliga pristagare, konstaterar artikelförfattaren.

En annan kvinnlig vetenskapsman, Rosalind Franklin, kom fram till viktiga slutstater om vårt DNA 1953 men fick sina noggranna genomförda studier och upptäckter kapade av andra vetenskapsmän som tack vare dem snabbt kunde slutföra sina egna arbeten inom samma område. 1962 tilldelades de Nobelpriset utan att göra någon större omnämning av Rosalind Franklins arbete.

Fler intressanta fall av uteblivna kvinnliga pristagare tas upp i Wireds artikel. Rent statistiskt kan man utläsa att färre än 2 procent av Nobelpristagarna i kemi, ekonomi och fysik är kvinnor och att kvinnorna tjänar runt 80 procent av sina manliga kollegor (siffror som är ungefärliga men allmänt vedertagna). På amerikanska universitet utgör den kvinnliga delen cirka 20 procent inom fysik.

Goeppert Mayer konstaterar att arbetet i sig är så mycket mer intressant än att vinna ett pris men artikelförfattaren Keating påpekar ”att vinna priset kan inspirera och motivera unga vetenskapsmän – kvinnor inkluderat” och att det postuma förbudet för Nobelpriset borde avskaffas så att fler rättmätiga pristagare kan få sitt erkännande och misstag från Nobelkommittén korrigeras. Brian Keating vill att ”priset ska återfå sin glans för alla vetenskapsmän, oavsett kön.”

KÄLLA: There’s nothing noble about the Noble Prize Gender Gap  >

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS