ANNONS
ANNONS

På fredag bryter Ryanair-kaoset ut

På fredag bryter den svenska pilotstrejken på Ryanair ut. Nästan samtliga flyg till och från Skavsta (bilden) är inställda. (Foto: TT)

Piloterna i Sverige strejkar. Nästan samtliga flyg från Skavsta ställs in.

Det rör sig om en endagarsstrejk som Svensk Pilotförening, SPF, varslat om och som Dagens PS tidigare berättat om.

Martin Lindgren, ordförande i SPF, förklarar att läget i avtalsförhandlingarna med arbetsgivaren är helt låst.

ANNONS
ANNONS

”För närvarande pågår inga förhandlingar mellan Svensk Pilotförening och Ryanair. Medlingsinstitutet är ju inkopplat sedan förra veckan med anledning av den varslade konflikten. Men tyvärr har medlaren inte lyckats komma igång med medlingen och det beror helt enkelt på att Ryanair vägrar fortsätta träffa SPF med de företrädare som vi väljer”, säger Lindgren, enligt Sveriges Radio.

Pilotfacket på Irland har tidigare utlyst fyra endagarsstrejker och nu är det alltså de svenska piloternas tur.

”Även piloter i Belgien och Irland strejkar samtidigt och vi har också kollegor i Tyskland och Nederländerna som har röstat för att gå i strejk. Ryanair har ganska många fackföreningar som man inte kommer överens med just nu, och då blir det svårare för dem att täcka upp på alla de baser där det kommer att strejkas på fredag”, konstaterar Martin Lindgren.

Enligt SR har de svenska piloterna på Ryanair samma lön som piloterna på andra flygbolag. Däremot saknar de rätt till avtalspension, sjukersättning och svenska arbetstidsregler, vilket gör att pilotfacket kräver att kollektivavtal upprättas.

Men trots att åtta av tio svenska Ryanair-piloter uppges vara fackligt anslutna vägrar lågprisflygbolaget att förhandla med fackföreträdare.

Enligt Ekonomiekot i SR ställs 22 avgångar och ankomster vid Skavsta flygplats in på fredag till följd av piloternas endagarsstrejk.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS