Svenska arkitektbranschen går mot ett rekordår. (Foto: TT)

Optimismen är sällsynt stark bland företagen trots tecken på att konjunkturökningen börjar avta.

ANNONS
ANNONS

Den svenska arkitektbranschen mår fortsatt bra. Branschen har expanderat i tio år och mycket tyder på att det här året blir ett nytt rekordår. Den bedömningen gör branschorganisationen Sveriges Arkitekter.

Prognosen för 2017 pekar på en omsättning om 10,4 miljarder kronor, upp 12,5 procent mot fjolåret. Även rörelsemarginalen förväntas öka, från 10,5 procent 2015 till 12,2 procent i år.

I Sveriges Arkitekters årliga branschrapport som släpps imorgon pekar alla pilar uppåt, såväl omsättning, beläggning som behovet att rekrytera. Optimismen är sällsynt stark bland företagen trots tecken på att konjunkturökningen börjar avta.

Branschorganisationen tror dock att branschen bromsar in.

”Omsättningen förväntas ligga kvar på en hög nivå 2018, men tillväxttakten avtar. Bostadsbyggandet har drivit byggboomen och nu kommer signaler om dämpande åtgärder på bostadsmarknaden i stort, liksom att nybyggda bostäder är svårare att sälja. Nedgången är dock inte säkerställd och med tanke på att beläggningen ligger mellan 80 och 100 procent hos många företag är det snarast positivt med en något lägre takt, som ger möjlighet till reflexion och sunda arbetsvillkor”, skriver branschorganisationen.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS