ANNONS
ANNONS

Facebook har hittat rysk “trollfabrik”

(Foto: TT)

Nya avslöjanden kring eventuell rysk inblandning under det amerikanska presidentvalet.

Facebook har upptäckt cirka 500 falska konton som tillsammans har spenderat nästan 800 000 kronor på annonser på dess plattform. Kontona tros ha kopplingar till Ryssland, enligt den sociala nätverksjätten. Det skriver Wall Street Journal.

Bolaget hade tidigare under sommaren sagt att man inte funnit några bevis för att ryska aktörer ska ha köpt reklam med målet att påverka det amerikanska presidentvalet.

ANNONS
ANNONS

Men efter en ny genomgång av sålda annonser under de senaste åren kunde Facebook denna gång bekräfta att man stött på konstigheter med de omnämnda kontona.

Enligt bolaget ska kontona inte ha haft en direkt koppling eller uttalat stöd för någon politisk kandidat utan snarare skickat politiska och sociala meddelanden inom den ideologiska kontexten. Annonserna ska bland annat ha berört känsliga frågor som LGBT-personer, ras, immigration och rätten att få bära vapen.

Källor med insyn uppgav till affärstidningen att Facebook har överlämnat sina upptäckter till den amerikanska kongressens utredare av rysk inblandning under det amerikanska presidentvalet.

ANNONS
In this article

ANNONS

ANNONS