ANNONS

Från noll till halv miljard – på 15 månader

mojang2.jpg

540.559.963 kronor. Så mycket omsatte svenska dataspelsutvecklaren Mojang – bolaget bakom succéspelet Minecraft – under sitt första verksamhetsår.

ANNONS
ANNONS

Hösten 2010 grundades företaget av Markus Persson, Carl Manneh och spelutvecklaren Jakob Porsér. Nu kan de redan fylla på sina bankkonton med 60 miljoner kronor i utdelning för verksamhetsåret september 2010 till och med december 2011, skriver SvD Näringsliv, som granskat årsredovisningen.

Nästan 25 miljoner personer har registrerat sig som användare och över 5,3 miljoner har köpt spelet till sin dator eller mobiltelefon.

Markus Persson, skaparen av Minecraft, valde att som Dagens PS tidigare berättat överlåta sin andel på 25 miljoner kronor till personalen. Beskedet mottogs oväntat nog av tystnad.

”Jag hade väntat mig att folk skulle stå och hoppa på borden. Men jag tror att det blev en för stor nyhet. Det blev helt knäpptyst. Men sedan hade vi fest på kvällen och då var det full fart”, säger Markus till SvD.

Markus Persson äger rättigheterna till Minecraft och fick 400 miljoner kronor i licensintäkter.

Den makalösa resan håller redan på att dokumenteras i bokform av journalisterna Daniel Goldberg och Linus Larsson (utkommer i sommar). Markus Persson spår att succén fortsätter – helt utan behov av riskkapital.

”Vi räknar med att det blir ett stort överskott även i år”, säger grundaren till SvD.


I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS