ANNONS

Elprischock kostar bolag tiotals miljoner kronor

sy79c8eb.jpg

Hylte Bruk i södra Sverige, en av världens största tidningspappersfabriker, produceras varje år mer än 800.000 ton papper. Det kräver mycket energi.

ANNONS
ANNONS

SvD Näringsliv har granskat skillnaderna i elpriserna i de olika elzonerna som infördes den första november förra året.

För Hylte Bruk innebär de nya reglerna, där priserna avgörs av konsumtion och produktion i området, att det kostar 285.000 kronor om året att säkra eltillförseln till en av fabrikens flismaskiner. Samma energi hade kostat företaget knappt 240.000 kronor om tillverkningen var placerad i norr, konstaterar SvD. Det innebär en prisskillnad på tiontals miljoner per år för hela bruket.

Men de nya elprisområdena drabbar inte bara företag. Svenska hushåll betalar mer för elen i söder än i norr. Något som hotar att skada förtroendet för hela elmarknaden, tror Kjell Jansson som är vd för intresseorganisationen Svensk Energi. Han var tidigare vd för Svenska Kraftnät och han menar att svenskar ser elen som ”en mänsklig rättighet”.

”Med elområden får vi ytterligare ett moment att förklarar för kunderna. Det komplicerar hela förtroendet för marknaden”, säger han till tidningen.

Men Mikael Odenberg, nuvarande generaldirektör för Svenska Kraftnät, förstår inte kritiken och anser inte att det nya regelverket är orättvist.

”Jag har väldigt svårt att se varför ett elintensivt företag som är beläget i Norrland, där det finns stor tillgång på el, inte skulle få en komparativ fördel av det”, säger han till Svenska Dagbladet.

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS