ANNONS
ANNONS

Viktigt att veta för dig som är sambo

SEB

Att vara sambo är vanligt i Sverige, men inte helt okomplicerat. Susanne Eliasson, privatekonomisk analytiker på SEB, ger bästa råden kring hur du tar hand om dig och familjen.

Trots att det är väldigt vanligt i Sverige att leva ihop utan att vara gifta har sambor ett betydligt sämre juridiskt skydd än gifta par.

– Tyvärr tror många att det är lika tryggt att vara sambo som att vara gift, men så är det absolut inte, säger Susanne Eliasson.

ANNONS
ANNONS

Sambolagen infördes i slutet av 80-talet men reglerar endast hur gemensam bostad och bohag som anskaffats för att användas gemensamt ska delas vid en bodelning. Viktigt att känna till är också att sambor inte ärver varandra till skillnad från gifta.

Därför ska ni skriva testamente

– Om du vill ärva din sambo eller vill att din sambo ska kunna ärva dig måste ni skriva testamente, annars ärver barnen eller era respektive föräldrar och syskon allt.

I ett testamente bestämmer ni hur ni vill att ert arv ska fördelas. Men beroende på hur familjesituationen ser ut finns det olika saker att tänka på.

För sambor utan några barn är det relativt enkelt, ni kan genom att skriva testamente gå runt arvsordningen och se till att ni ärver varandra.

Få hjälp med att skriva samboavtal hos Avtal24

Sambor med barn

Om det däremot finns barn (gemensamma eller inte) inblandade är det mer komplicerat. Barnen har nämligen rätt att få ut arvet direkt efter sin förälder när den dör. Barnen (bröstarvingarna) kan inte göras arvslösa. De har alltid rätt till minst sin laglott som är halva arvslotten. Det innebär att föräldrar som är sambor endast kan testamentera bort hälften då barnen alltid har rätt till sin laglott. Detta oavsett om barnet är myndigt eller inte.

Susannes råd:

• Fundera på hur ni kan trygga er situation om en av er skulle gå bort.

• Se över vad som skulle hända med ekonomin, vilket skydd ni har via stat och arbetsgivare och om detta behöver kompletteras med olika försäkringar.

• Det kan vara värt att diskutera situationen med en jurist som kan hjälpa till att reda ut vem som får vad och hur man kan skydda alla inblandades intressen på ett bra sätt.

Här kan du lyssna på podden där Susanne pratar mer om att bli sambo, vad som menas med sambolagen och varför man ska prata ekonomi med varandra.

Låt livet vara ett äventyr – inte din ekonomi

Vi finns här för dig under livets alla händelser och hjälper dig att hantera både planerade och oförutsedda händelser. Oavsett var i livet du befinner dig uppmuntrar vi din ambition och hjälper dig förverkliga dina mål och drömmar. Här hittar du praktiska tips, råd och checklistor om vanliga livshändelser.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS