Dagens PS

Krönika: Brännmärk IS precis som Nazityskland

Seth Örbrink
Seth Örbrink
Uppdaterad: 22 sep. 2017Publicerad: 22 sep. 2017

Den Islamiska Statens nederlag i Syrien och Irak är lika välkommet som efterlängtat. Men det visar också att kriget i grund och botten aldrig handlat om dem. För trots att IS nu ser ut att förintas på marken, känns freden lika avlägsen som tidigare. Och frågan är hur ideologin bakom IS kommer att ta sig nya uttryck?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Detta är en krönika. I texten är det krönikörens åsikter som förs fram, inte DagensPS.

Inte ens offentliga avrättningar i kontrollerade områden får IS längre ha ifred. På tisdagen offentliggjorde den brittiska armén bilder på hur dess flygvapen avbröt en avrättning i staden al-Bukamal genom att släppa en bomb över torget där den precis skulle äga rum.

Den Islamska Staten är slagen i spillror, och efter den seglivade slutstriden i Mosul och sedan början på Raqqas fall i september, återstår bara fickor av av motstånd kvar.

Dayr az-Zawr är den sista staden kvar för de kurdiska och syriska styrkorna att inta, och i västra Irak släppte dess flygvapen ned flygblad i Hawija, där man uppmanade IS att ge upp eller dö.

Experter är överens om att det handlar om veckor innan IS är fullständigt förintade på marken, men det är också då kriget går in i en ny kritisk fas.

I tisdags genomförde Ryssland flygräder mot amerikanskt stöttade rebeller, och dagligen kommer påminnelser om att kurderna och den syriska arméns allians först och främst bottnar i motståndet mot dess gemensamma fiende IS, men annars är mycket bräcklig.

Utan IS öppnas nya konfliktytor, och varesig i Irak eller Syrien är någonting mer klart nu än innan 2014.

I Irak kommer minoriteter även i fortsättningen vara förtryckta av den USA-inrättade regering, vars behandling av sunniterna just banade väg för den Islamiska Staten.

ANNONS

Och diktator Bashar al-Assad har inte vunnit många fler vänner i Syrien, än Ryssland.

Den Islamiska Staten har av många liknats vid nazisterna under andra världskriget.

Denna liknelse kan om möjligt göras i graden av grymhet i dess metoder, men inte som maktfaktor i kriget.

För då Nazitysklands krigsföring var central i Europa, har IS aldrig haft lika stor inverkan på situationen i Syrien och Irak. Den har, likt Tredje Riket då, fått i stort sett alla stormakter mot sig. Men deras nederlag kommer inte att innebära den villkorslösa fred som Nazitysklands fall innebar för Europa 1945.

Tvärtom är det nu svårigheterna för en fredlig lösning kommer att visa sig, när det kommer att bli tydligt vilka olika intressen USA, Ryssland, Iran och Saudiarabien, med allierade, faktiskt har.

Dessutom är inte ideologin bakom IS utrotad. Lisa Kaati, forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut (FOI), berättade i Agenda i söndags att deras granskning av terrorsektens propaganda visar hur den skiftat fokus det senaste året, från utopiskt utmålade bilder om kalifatet, till mer blodiga uppmaningar om att ta till vapen, och gärna slå mot civila mål i Europa.

Efter andra världskriget var den nazistiska ideologin brännmärkt, och dess sympatisörer i Västeuropa både få och marginaliserade. Det har varit en kollektiv skuld vi väst- och nordeuropéer bär på än i dag.

En liknande reaktion måste väckas i arabvärlden för att på allvar göra upp med de islamistiska ideal som ledde till IS avskyvärda brott.

ANNONS

Annars kommer det att upprepa sig, under nya namn och nya skepnader.

Under tiden har stormakterna en lång vandring att gå för att skapa fred i Irak och Syrien.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS