Dagens PS

PS karriärcoach tipsar bråttom-människor

En del människor jag möter i min roll som karriärcoach lever med en ständig känsla av att vara jagade
En del människor jag möter i min roll som karriärcoach lever med en ständig känsla av att vara jagade
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 11 okt. 2017Publicerad: 11 okt. 2017

Känns det som om du alltid har bråttom, både på jobbet och privat, även om du egentligen inte borde ha det, för du ligger sällan efter med dina uppgifter?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En del människor jag möter i min roll som karriärcoach lever med en ständig känsla av att vara jagade. De springer nästan alltid fram i korridoren oavsett om de är sena med något eller ej. De upplever att alla är långsammare än dem, och ibland stör detta dem. Möten tråkar för det mesta ut dem snabbt, om det inte händer något nytt och spännande och det går undan. De gillar att tävla. Om du känner igen dig så kan du ha nytta av att läsa denna krönika. Och om du känner igen någon annan i din närhet så kan det också vara bra att du lär dig lite också, för den delen.

De som har typ B-beteende tar det lite lugnare med allt de företar sig.

För det första så vill jag säga att vi människor har lite olika grundtempo, så det är varken fel på dig som har ett snabbt tempo eller på dina arbetskamrater, som inte rusar fram som du gör.  Ni är bara lite olika helt enkelt. Alla behövs och är värdefulla. Vare sig man är snabb eller jobbar i lugnare tempo, anser jag.

Två amerikanska hjärtläkare, Meyer Friedman och Ray Rosenman, delade in människors beteende i två olika typer. Den typen som jag kallar ”bråttom-typen” här motsvaras av den typen som de kallade hade typ A-beteende i deras studie. När man har typ A-beteende så är man snabb, rastlös, har mycket energi, är tävlingsinriktad och blir lätt uttråkad, som jag inledde med. De som har typ B-beteende tar det lite lugnare med allt de företar sig. Det behöver inte innebära att de inte presterar bra resultat, bara att de jobbar lite annorlunda än vad du gör – du som vill ha mer tempo.

Det finns många fördelar med ett typ A-beteende på jobbet och man får oftast mycket gjort. Det finns tyvärr också nackdelar som till exempel att du också kan vara i riskzonen för att bränna ut dig om du alltid går på högvarv och ditt nervsystem aldrig får slappna av. Att du har en känsla av att du är jagad kan vara ett sådant tecken, samt att man kan få samarbetssvårigheter och hamna i konflikter med de som du inte upplever är lika snabba och inte vill tävla med dig.

På jobbet bör du ta minst två kortare pauser om dagen.

Fördelen är att man lär sig göra det bästa av sin grundpersonlighet, att man utnyttjar styrkorna och försöker balansera de mer negativa aspekterna av sitt beteende. Ett tips till dig med snabbare grundtempo är att du börjar med någon form av meditation eller mindfulness för att lära dig dra ner ditt grundtempo lite så du inte har lika mycket bråttom-känsla i kroppen hela tiden. På jobbet bör du ta minst två kortare pauser om dagen. Sätt gärna klockan vid två tillfällen, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. När klockan ringer sätter du dig bara ner ett par minuter och bara andas, för att stilla dig själv lite.

Likaså att du då och då när du märker att du springer fram och det egentligen inte behövs, då kan du testa att medvetet dra ner på ditt gångtempo lite, i alla fall några meter för att se att det faktiskt går lika bra att gå så. Börja även studera andras beteende på jobbet. Vilka är mer lika dig? Vad verkar vara för- och nackdelarna för dem? Likaså vilka jobbar annorlunda och hur går det för dig. Vad jag vill är att du ska öka din medvetenhet och inte bara fortsätta springa på och vara du utan att du lär dig lite mer om dig själv och andra. Be gärna också om feedback, och till exempel hjälp från någon som kan tipsa om när du är så snabb och pushar på så mycket att det stör samspelet mellan dig och andra i teamet, så att det inte blir konflikter i detta framöver.

ANNONS

LÄS FLER TEXTER AV KRÖNIKÖREN

10 tips – så söker du jobb via Facebook >

Träna lyssnandets konst i höst >

Så tar du ”semester” från Facebook  >

Så rundar du av inför semestern  >

Visa vad du går för på Facebook  >

Så ringer du ”kalla samtal”  >

 

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS