Dagens PS

Krönika: Så hanterar du besserwissern

Problem med besserwissern på jobbet? Nina Jansdotter hjälper dig. (Foto: TT)
Problem med besserwissern på jobbet? Nina Jansdotter hjälper dig. (Foto: TT)
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter
Uppdaterad: 20 mars 2017Publicerad: 20 mars 2017

Säkert har du träffat på en besserwisser på ditt jobb någon gång. Någon som anser sig ha rätt i alla lägen och inte är rädd för att visa det. Viktigpetter kan vara en annan etikett. Ibland får jag kontakt med människor som inte står ut med att andra är besvärliga och till och med överväger att byta jobb för att de inte står ut med dem. Det är knappast en bra lösning, besserwissrar finns överallt, brukar vara mitt svar då.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det kan vara nyttigt att blicka lite inåt först. Fundera över vad det är som gör att du blir så triggad av någon annans beteende att du kan tänka dig att sluta? Titta på det. Det kan vara lärorikt.
Så det är dumt att fly situationen om du för övrigt gillar ditt jobb. Det finns lärdomar i alla möten vi gör, anser jag och att du möter någon som du retar dig så här på tolkar jag som en signal att du behöver ta till dig något och utvecklas.

Kanske är detta din läromästare i konsten att stå upp för dig själv om du vanligtvis är den som tiger och lider, alternativt gör vad du kan för att undvika det jobbiga. Den blygheten och för den delen fegheten – om jag ska vara ärlig – har säkert hindrat dig på andra plan också i ditt jobb så det blir ett bra tillfälle att börja träna och konfrontera din rädsla – och säga din mening. Det kommer du ha nytta av i andra aspekter än att bemöta just denna person.

Återställ maktordningen som en vuxen
En del som möter en besserwisser går in i en form av barnroll, där man låter den andra ta makten och vara vuxen och vara den som tillåts tala om hur saker ska vara. Själv blir man barnet som låter sig tillrättavisas. Den maktordningen behöver du återställa och börja agera mer som vuxen och stå upp för dig själv. Sätt ner foten när det behövs.
Den som har behov att trycka ner andra genom att lyfta fram sig själv som den som vet bäst – som besserwissrar gör – är i grund och botten osäker. Därför måste han eller hon framstå som någon som alltid har koll. Det har varit ett sätt för honom eller henne att få andras bekräftan för att känna sig värdefull och duglig. När han eller hon inte vet allt är det som att blotta sig som svag och värdelös.

Det är svårt att få rätt även om du har rätt
En del blir lockade att gå upp till kamp med besserwissern och lägger då mycket tid på att försöka bevisa att han eller hon inte har rätt. De läser på och kollar fakta för att motbevisa att viktigpettern inte alls vet allt bäst. Det kan ju vara spännande och då lär du dig mycket på köpet, men det är inte alls säkert att det hjälper. Om det är en tvättäkta besserwisser kommer hen knappast aldrig erkänna att hen har fel. Så illa kan det vara och då har du slösat en massa energi i onödan om du inte känner ett egenvärde i att bli bättre påläst själv kring de ämnen som diskuteras.

Ge feedback på beteendet
Det är bra att tänka på det när du tar små steg i att säga mot honom. Att han, eller hon, är liten inuti och därför kör på som hen gör. Ett bra sätt att ge någon feedback är att utgå från hur du känner snarare än vad besservissern gör och är. Kanske är hen beredd att lyssna. Du vet inte förrän du har prövat. En besserwisser kan för den delen ha en del kunskaper som kan vara värdefulla liksom dina, som du inte uttalar. För övrigt kan man se andra människor som spegelbilder. Det kan bo en liten besserwisser i oss alla och desto mer du inte är till freds med dina egna svaga sidor, desto mer kan du reta dig på andras.

Bekräfta personen
En annan metod som jag använder ibland, och som fungerar förvånansvärt bra, är att bekräfta personens kunskaper, i stället för att kämpa mot. Du kan till exempel någon gång då och då vända dig till honom eller henne på ett möte och säga “du som är experten på området”, eller “vad har du att tillägga, du som har så enormt stora kunskaper inom detta?”

Ge honom eller henne mer uppmärksamhet än du brukar. Se hen. Ordentligt. Ställ även frågor som “vill du utveckla ditt resonemang lite till?” Gör detta ofta så kan det leda till att personen känner sig sedd och bekräftad som den som faktiskt kan mycket och därför kan hans eller hennes behov av att visa sig på styva linan minska något.

Bara låt det vara
Man kan också bara välja att inte låta sig triggas och låta personer vara precis som de är – det är också ett val. Och så fort vi aktivt och medvetet väljer hur vi ska förhålla oss till något brukar vi reta oss mindre på situationen. Det kan också vara något att träna på om du väjer den vägen, vilket också kan vara utvecklande. Desto mindre du strider, desto friare kan du känna dig. Det finns ett ordspråk som lyder, vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig. Låt honom vara som han är. Man är nog inte lycklig om man måste kämpa för att få rätt hela tiden.

ANNONS

MISSA INTE: Krönika: “Vi är inga robotar”  >

LÄS ÄVEN: Magin som kan ge dig drömjobbet  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

Nina Jansdotter
Nina Jansdotter

Beteendevetare och en av landets mest kända karriärcoacher.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS