Dagens PS

Carl Jan: Här är bästa drycken till julbordet

TV-profilen och matkonstprofessorn Carl Jan Granqvist ger i en gästkrönika sina bästa tips inför stundade julbord.(Foto: TT) OBS! Bilden är ett montage.
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 16 dec. 2016Publicerad: 16 dec. 2016

Bokaktuelle Carl Jan Granqvist gästspelar på DagensPS.se med en krönika lagom till jul. Den svenske tv-profilen, matkonstprofessorn och hedersdoktorn kom nyligen ut med boken ”Det svenska måltidsundret – från gastronomiskt u-land till världstopp”, som vi skrev om här. Nu delar han med sig av sina bästa dryckestips inför stundande julbord.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Här följer Carl Jans rekommendationer med öl, snaps och vin till årets stundande julbord och julmiddagar. Jag har valt att dela in julbordet i tre smakavdelningar utefter de klassiska julbordsrätterna.

Öl till Julbordet:
Baladin Nöel (11294) 99 kr för 75 cl
Ett mörkt balanserat öl från bryggeriet Baladin från norra Italien och som passar utmärkt till den lite fetare julmaten.
Doft: Inbjudande doft med mängder av torkad frukt, rågbröd, kanel och kryddnejlikor.
Munhåleupplevelse: Balanserad smak med härligt markerad beska följt av torkad frukt, rostat rågbröd och ett sötsyrligt citrusavslut.
Alkohol: 9 %

Snaps till Julbordet:
Svensk Aquavit Ekologisk (123) 187 kr för 50 cl
En härligt kryddig ekologisk Aquavit från Sverige. Finns i Systembolagets beställningssortiment.
Doft: Kryddig doft fylld av nymortlade korianderfrön, citrus och dill.
Munhåleupplevelse: Kryddig smak med ordentligt bett följt av korianderfrön, dill och citrus.
Alkohol: 40 %

Till laxen, janssons frestelse och den rökta ålen:
2015 Bellingham The Old Orchards Chenin Blanc (2051) 109 kr
Första vinet är en gammal favorit från Sydafrika, vinet är drivet av sin härliga frukt och är otroligt matvänligt.
Doft: Härligt fruktig och nyanserad, mängder av mineraler, rostade ekfat och gula äpplen följt av brynt smör, nötter och apelsinskal.
Munhåleupplevelse: Stor och fyllig med frisk fruktsyra och rostad fatkaraktär följt av gula äpplen, brynt smör och citron.
Alkohol: 14,0 %

Till skinkan, revbensspjällen och köttbullarna:
2014 Domaine Habrard Crozes-Hermitage (2861) 129 kr
Klassisk och välgjord syrah från norra Rhône-dalen i Frankrike som även fungerar utmärkt till vilt.
Doft: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig doft med inslag av fat, björnbär, rökta charkuterier, eneträ och viol.
Munhåleupplevelse: Nyanserad, ursprungstypiskt kryddig smak med inslag av fat, björnbär, charkuterier, eneträ, viol och vitpeppar.
Alkohol: 13%

Till lutfisken, saffranspannkakan och grönmögelosten:
2013 Calvet Réserve du Ciron (4029) 99 kr för 37,5 cl
Ursprungstypisk och väldigt prisvärd Sauternes som även serverats på nobelbanketten.
Doft: Honungssöt och komplex doft med mandlar och saffran.
Munhåleupplevelse: Intensiv med frisk fruktsyra följt av saffran och honung och med en lång avslutning fylld av mandel.
Alkohol: 13%

MISSA INTE: Nyårsspecial: Här är bästa vinerna och maten  >

LÄS ÄVEN: PS expert: ”Ett av mina absoluta favoritviner”  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS