ANNONS
ANNONS

Spara till drömresan med bästa räntan

Du som har tankar på att spara ihop till en resa gör klokt i att sätta in pengarna på ett sparkonto med hög ränta. (Foto: Unsplash.com)

Låt pengarna ruva på ett sparkonto med högsta räntan på marknaden medan du planerar för äventyret.

Allra bäst ränta på sparkapitalet får du genom att ha dina pengar på ett sparkonto under ett visst antal år.

Här kan du få upp till 10 procents ränta på sparkontot för att spara ihop till drömresan.

ANNONS
ANNONS

Ett alternativ är förstås att placera pengar i aktier eller fonder. Dock innebär det alltid ett risktagande beroende på utvecklingen. Om resan är tänkt att ske flera år framåt i tiden kan detta möjligen vara ett sätt att skrapa ihop pengarna på, men på ett sparkonto är det som bekant mer stabilt att ha sina medel än på börsen.

Det går förstås också att ha pengar på sparkonton på någon av storbankerna. Men då sjunker räntan avsevärt. Den som väljer ett sparkonto hos någon traditionell bank får nollränta, eller i praktiken minusränta när inflationen går över 2 procent, som i dag.

På sparkonton är pengarna trygga. Samtidigt som du kan vara säker på att de växer till en rejäl buffert till den där efterlängtade långtrippen över exempelvis jul och nyår, Thailand eller vad det nu är för destination som hägrar.

Sparkontot är förmodligen det bästa sättet att spara till resan på. Visst går det att ta resan på avbetalning, men det medför höga räntor, uppläggningskostnader och onödiga aviavgifter.

Sparkontot är också ultimat om något oväntat inträffar och du behöver få loss pengar snabbt. Hunden kanske behöver komma till veterinären eller en räkning som du glömt bort dimper ner i brevlådan.

Här är några tips på vägen till dig som har resplaner:

  • Se om du hittar ett tacksamt sparkonto med bra avkastning där pengarna kan vara till det är dags att ge sig i väg.
  • Ta inga dyra lån för att finansiera resan.
  • Spendera inte så mycket på kreditkortet när du är utomlands. Det blir dålig eftersmak på det för hushållskassan.
  • Undvik om möjligt dyra växlings- och bankomatavgifter i andra länder.
  • Ha budgeten klar innan du reser, räkna ut hur mycket kostnaderna blir och håll dig disciplinerat och stenhårt inom ramen.
  • Kolla om det är billigare att flyga med en mellanlandning.
  • Boka resan i tid.
  • Jämför priser på olika resesajter. Det kanske lönar sig att separera resa och hotell och boka detta var för sig i stället för att köpa ett färdigt paket.
  • Glöm inte försäkringen, kolla reseskyddet i din hemförsäkring, ta sedan med servicekortet och beställ EU-kortet om du reser inom Europa – kortet utfärdas av Försäkringskassan och genom det tillhandahåller du nödvändig sjukvård i EU/EES-länderna.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS