ANNONS
ANNONS

Kolla skattekontot innan det är för sent

Kolla sitt skattekonto. Du kanske har skäl att glädjas åt kvarglömd skatteåterbäring som skulle må bättre av att sitta på ett sparkonto med hög ränta. (Foto: Unsplash.com)

Har du kvarglömd skatteåterbäring? I så fall brådskar det att hämta ut pengarna, som du i stället kan få bra sparränta på.

Enligt Dina Pengar i Expressen löper 45.000 personer i Sverige risk att bli av med sin skatteåterbäring. Pengarna går då direkt till statskassan i stället för att växa till sig på ett sparkonto med hög ränta.

Tidningen har haft kontakt med skattemyndigheten som genom en datorkörning kommit fram till att det finns massor av pengar som skattskyldiga inte hämtat ut. Bland dessa finns en privatperson som missat att plocka ut drygt 148.000 kronor och vid nyår tillfaller pengarna staten enligt den så kallade tioårsregeln i stället för att det blir bra avkastning på pengarna på ett smart sparkonto.

ANNONS
ANNONS

Expressen berättar att det är en person som utvandrat från Sverige. Personen i fråga lämnade landet den 26 juni 2007. Den som känner igen sig i beskrivningen ovan bör omedelbart kontakta Skatteverket, och absolut senast innan årsskiftet.

Du som har e-legitimation eller bank-id kan själv kolla om du har kvarglömda skattepengar på kontot hos Skatteverket, men av artikeln framgår det att många av personerna som det handlar om finns enligt artikeln inte kvar i Sverige. Det går också att ringa till Skatteverket och fråga om man av en händelse skulle ha råkat att missa skatteåterbäringen.

I många fall rör det sig om mindre belopp kopplade till dödsbon. Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, förklarar att det är belopp under 100 kronor och då är det kanske inte värt besväret.

Men om det är en större sudd pengar är det så klart en annan sak, du kan då med fördel kvittera ut dessa pengar, enkelt registrera dig som kund och placera på ett klokt sparkonto. Skatteverket gör inga större ansträngningar för att hitta de personer som av olika anledningar missat sin överskjutande skatt.

”Vi skickar ut kontoutdrag var 18:e månad till de som är berörda. Och de skickas till de adresser vi har. Någon annan efterforskning gör vi inte utan vi skickar till de adresser vi har”, säger Eva Bodén till tidningen.

Kloka spartips för skatteåterbäring:
1. Om du har tur och skattepengar att hämta, sätt då inte sprätt på allt på shopping och dyra nöjen, se till att spara åtminstone hälften på ett smart sparkonto.

2. Gör upp en budget och använd pengarna på sparkontot bara vid behov, till exempel om bilen behöver lagas eller om något där hemma kanske behöver renoveras.

3. På det här sparkontot med 6,60 upp till 10 procents ränta, beroende på om du väljer bindningstid eller ej, sitter pengarna tryggt.

Läs även: Shoppa smart – spara pengar [DagensPS.se] >

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS