ANNONS
ANNONS

ISK-sparare ska få höjd skatt – igen

ISK-skattesparare ska på nytt få höjd skatt. Men förutsättningarna för det kan ritas om politiskt... (Foto: TT)

Men det finns ett men och det beror på vad som händer på den inrikespolitiska scenen.

Centern och Liberalerna, som nu reser krav för att släppa fram en Stefan Löfven-regering, har båda motsatt sig de två skattehöjningar på ISK-sparande som Löfvens tidigare regeringskabinett genomfört, skriver Di och förklarar att C och L vill att skatten på sparandet blir densamma som före dessa höjningar.

Där till vill både KD och SD ta bort skattehöjningarna medan M ännu inte, enligt Di, ”gett något tydligt besked om exakt hur hög skatten bör vara”.

ANNONS
ANNONS

Statslåneräntan är av central betydelse när skatten på ISK-sparande räknas ut. Just nu är statslåneräntan 0,51 procent, och det betyder att bara en marginell höjning av ISK-skatten sker.

”Den som i början av 2019 har 500.000 kronor på sitt konto, och sedan sätter in 2.000 kronor varje månad, kommer om avkastningen är noll att få betala en skatt på cirka 2.330 kronor för 2019, omkring 30 kronor mer än i år.

Vid 8 procents avkastning som utvecklas jämnt under året blir skatten cirka 70 kronor högre”, förklarar Di.

Läs mer i artikeln.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS