ANNONS
ANNONS

Expert: Barn vill se pengar växa

Håll dina barns drömmar vid liv, ge dem möjlighet att spara pengar till hög ränta, är experternas råd i artikeln. (Foto: Unsplash.com)

Just därför är det viktigt att sparräntan är hög, det hjälper våra små att motstå frestelser, fastslår han.

Frestelser i sammanhanget kan vara något så banalt som att köpa godis för pengarna. Men vi pratar ju om barn och Claes Hemberg, fram till nyligen sparekonom på Avanza, har tidigare bland annat vurmat för en barnränta, det vill säga en tillräckligt hög ränta på uppåt 10 procent ”för att de ska kunna se att veckopengen blir högre”, skriver Aftonbladet där Claes Hemberg i den här artikeln ger goda råd om hur du bäst sparar till dina barn.

”Att lära dem att pengar växer är det som är själva skolan”, säger Hemberg till tidningen,  som tar som exempel att barnet får tio kronor i veckopeng och att veckopengen sedan utökas till elva kronor.

ANNONS
ANNONS

Claes Hembergs tips i AB till föräldrar som vill spara pengar till sina barn är att först ingjuta självförtroende i barnen och lära dem ta ansvar för lite mer pengar, åtminstone om de börjat på högstadiet.

Han rekommenderar också vuxna att utöka veckopengen succesivt och att en del av pengarna används till att köpa saker medan resten går till sparande.

Se även till att hålla barnens drömmar vid liv, då får sparkontot ett värde, resonerar Claes Hemberg och betonar på nytt vikten av en rejäl sparränta.

Ytterligare en sparexpert, Jan Bolmeson, skriver i en kolumn på Företagande.se hur betydelsefullt det är att föräldrar undervisar sina barn i sparande, och dessutom ger dem ”någon form av grundplåt”, som han uttrycker det.

Bolmeson är en av författarna till boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet”. Han varnar för misstaget att spara på nollräntekonton, som storbankerna erbjuder, eftersom alla som sparar där bara blir fattigare då inflationen äter upp pengarna.

Samtidigt finns det i dag aktörer som erbjuder mycket gynnsamma räntevillkor för sparande. På dessa sparkonton kan föräldrar få 6,60 upp till 10 procents ränta, beroende på val av bindningstid eller ej, till sina barn.

Räntan är alltså 10 procent om du väljer en bindningstid på tre år – lika hög som proffset Claes Hemberg förordar.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS