ANNONS
ANNONS

Rädda dina sparpengar när börsen skakar

Visst går det att parera för börsfall med andra sparformer. I artikeln får du en handfull tips. (Foto: Unsplash.com)

Sök dig till trygga hamnar när aktiemarknaden sviker. Här är fem tips på sparprodukter som håller dig flytande i turbulensen.

När börsen svajar ser många sig om efter alternativa sparformer. Experternas råd att ha en långsiktig strategi är en klen tröst när aktieportföljen sjunker drastiskt i värde, det är ju inte säkert att börsen hinner vända upp innan din investering gått upp i rök.

Det kan till och med vara så som den här ekonomibloggen skriver, att du och aktier inte hör ihop, och då kan aktiefonder med lägre risk och större riskspridning vara ett alternativ.

ANNONS
ANNONS

”Vill du vara ännu mer försiktig kan du spara på annat vis. Du kan ha pengar på ett långsiktigt sparkonto eller liknande”, är rekommendationen i bloggen, eller köpa aktier på rea, då blir smällen inte lika tung när börsfallet är ett faktum.

Sparekonomen Joakim Bornold, som nu lämnar Nordnet för att bli sparekonom på Söderberg & Partners, råder dig som småsparare att vara uthållig. ”Att försöka pricka börsen är väldigt svårt och fokusera i stället på att spara regelbundet än att försöka sälja vid nedgång och köpa i uppgång”, skriver Bornold i Nordnetbloggen, där han också varnar aktieplacerare från att agera på känsla, ”fatta beslut baserade på förnuft”.

Joakim Bornold lyfter även fram sparkonton för att minimera risker och förluster, ett bra sparkonto är nästan lika stabilt som guld när finansmarknaden stormar, resonerar han.

Här är fem sparprodukter som rekommenderas när börsen hackar:

  1. Har du möjlighet att avsätta pengar som du inte behöver den närmaste tiden är sparkontot ett förträffligt alternativ, det är de flesta experter eniga om.
  1. Krymp risken i din börsexponering genom att satsa på aktiefonder, då sprider du ut risken mer.
  1. Köp billiga aktier, då blir förlusterna inte lika kännbara när börsen dyker.
  1. Paniksälj inte aktier utan se till att ha en lång horisont. Observera bara att det inte finns någon garanti för att börsen hinner komma på rätt köl innan din investeringen ”ätits upp” i börsoron.
  1. Har du möjlighet, köp guld. ”Om allt går åt skogen står sig guldet stabilt”, slår Torbjörn Iwarson, portföljförvaltare på Skandia, fast i den här SVT-artikeln. Guld är ett utmärkt komplement, ”en sund riskhantering”, menar han. När finanskrisen rasade som värst 2008 steg guld i värde.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS