ANNONS
ANNONS

29 miljarder upp i rök av pensionspengarna

Oops! 29 miljarder är borta för de svenska pensionsspararna. Höga avgifter hos fondförvaltare har ätit upp pengarna. Bilden är tagen i ett annat sammanhang och personen på bilden är med andra ord oskyldig till det inträffade. (Foto: TT)

Svenska pensionssparare har omedvetna om det själva åkt på en riktig smäll. 

Det är Riksrevisionen som konstaterar att pensionsspararna förlorat 29 miljarder kronor. Det har skett genom höga avgifter på fondtorget, visar granskningen som refereras av TT och nu gör att Riksrevisionen nu uppmanar regeringen att ställa högre krav på fondförvaltarnas redovisning.

Riksrevisionen har granskat drygt 100 fondförvaltare i premiepensionssystemet.

ANNONS
ANNONS

”Ett stort problem är att spararna i premiepensionssystemet är så passiva. De flesta rör aldrig pengarna, därmed inte heller när fondförvaltarna höjer sina avgifter. Många fondföretag stoppar också in sina fonder i andra fonder, så kallade fond-i-fonder. Den typen av förvaltning har ökat kraftigt senaste åren. Enligt Riksrevisionens studie ger den typen av fonder högre avgifter, men ingen bättre avkastning och ungefär samma risk för spararna”, skriver TT och berättar att även rabattsystemet som är till för att pressa ner förvaltaravgifterna har luckor som gör att förvaltarna i stället höjer avgifterna.

Pensionsspararna hade fått bättre avkastning på billiga indexfonder än att ha sina besparingar i premiepensionssystemet, sett till hur snittfonden på fondtorget utvecklats under perioden 2010-2017, som granskningen omfattar.

Allra bäst utdelning hade pensionsspararna fått i statliga Sjunde AP-fondens så kallade soffliggarfond, Såfafonden.

Daniel Hallberg, projektledare för Riksrevisionens granskning, säger till nyhetsbyrån att de aktuella fonderna dels behöver utvärderas ”kontinuerligt”, men också att kostnaderna behöver redovisas för spararna.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS