ANNONS
ANNONS

Yellens löfte höjde börshumör

yellen.jpg

”Jag betraktar det som nödvändigt att få till en väldigt stark återhämtning”, sade Janet Yellen i torsdagens senatsutfrågning.

LÄS MER: Yellen höjde humöret på Wall Street »

LÄS ÄVEN: Aktiestrateg: ”Hon får börsen att rasa 50 procent” »

ANNONS
ANNONS

Nyfikenheten på Yellen har varit stor. Hon är den första kvinnan på posten, i ett historiskt viktigt skede för USA:s och världens ekonomiska utveckling. Det har spekulerats om att hon står för en aktiv penningpolitik och tänker fortsätta stödköpa amerikanska statspapper.

Det var i senatens bankkommitté som Yellen frågades ut om sin syn på landets ekonomi. Efteråt ansåg analytiker att det lät som att hon mest försökte intyga att hon i stort ska följa den linje som stakats ut av Ben Bernanke, den nuvarande centralbankschefen som avgår i januari.

Enligt bedömare föreföll hon lugn och väl förberedd när hon svarade på både artiga och mer spetsiga frågor.

President Barack Obama nominerade Yellen i oktober. Hon har av republikaner ansetts lägga för mycket vikt på kampen mot arbetslösheten, och inte tillräckligt betona kriget mot inflationen.

Demokraterna har 12 av de 22 platserna i bankkommittén. Nu ska senaten ta ställning till hennes kandidatur. Där har demokraterna 55 av 100 platser, vilket innebär att Yellen behöver stöd av fem republikaner för att uppnå den sex tiondelars majoritet som krävs för att bli vald.

Ännu har inget datum fastslagits för när senaten ska debattera och rösta i frågan.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS